2012.
június
01. 08:13

Szolidaritási adót vet ki a román kormány

Címkék:
Victor Ponta Szolidaritási adót vezet be a román kormány 4500 lej fölötti közalkalmazotti jövedelmekre és nyugdíjakra – jelentette be szerdán Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő szerint 2013-tól tervezik bevezetni ezt, azaz a 4500 lej fölötti jövedelmekre 16 százalékos szolidaritási adót vetnek ki. Ez a különadó azt jelentené, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett – amit jelenleg mindenkinek egységesen kell fizetnie – a 4500 lejt meghaladó jövedelemrészből újabb 16 százalékot vonnak le.

Ponta már korábban is beszélt erről a szándékról, de akkor a 10 ezer lej nagyságú béreket és nyugdíjakat említette megadózandó jövedelemként. Sajtóbecslések szerint Romániában jelenleg mintegy százezer olyan személy dolgozik a közszférában, akinek a havi jövedelme meghaladja a 4500 lejt.

A kormányfő hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy ez az adó nem hoz sok pénzt az államkasszába, de így is szükségesnek tartja a bevezetését.

A parlament a múlt héten utasított el egy másik fajta szolidaritási adót, amit a független törvényhozók javaslatára azokra a személyekre vetettek volna ki, akiknek a vagyona eléri a 450 ezer eurót. Nekik évente egyszer vagyonuk egy százalékát kellett volna befizetniük szolidaritási adó címén.

Forrás: Kitekintő

Vissza
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART