2011.
február
04. 07:07

Szörfözni is megtanultak a nyugdíjasok

Címkék:
szegedi klub Torna, kártyacsata, számítógépes tanfolyam, csak néhány azon tevékenységek közül, amelyek a szegedi, eszperantó utcai Senior Centerben várják a szépkorúakat. Egyedülálló kezdeményezés ez a szervezet és épület, amely összefogja a csongrádi megyeszékhelyen működő közel 100 nyugdíjasklubot. Kisebb-nagyobb klubhelyiségeik mellé méltó, közös otthont kaptak.

Az Eszperantó utcai épületegyüttes 36 éves. Korábban Civil Házként működött, majd a 22 millió forintos felújítás után költözött az épületbe a Senior Center. A Senior Center összesen 82 nyugdíjas szervezetet fog össze. Ezek korábban klubként működtek, de most már egyesületként üzemelnek. A 82 egyesületnek összesen 12 ezer tagja van. Boros Gyula hat éve a központ igazgatója. "Olyan tevékenységeket, elfoglaltságokat akartunk szervezni, amellyel kimozdíthatjuk az időseket az otthonaikból. Szeretnénk ha nem a TV előtt ülnének és vitatkoznának vele, hanem egy igazi közösség tagjainak vallhatnák magukat." - indokolta a vezető.

Élnek a lehetőségekkel

A Senior Centerben sosem lehet unatkozni, mindenki szívesen jár ide. Évente rengeteg programot szerveznek és számos eseményen vesznek részt. A "Tavaszi forgatag" például egy egészségügyi fesztivál. Az ide látogatók teljes képet kaphatnak egészségügyi állapotukról a különböző szűrővizsgálatoknak köszönhetően. S ha már egészség és egészséges életmód, akkor a sport sem hiányozhat a forgatag kínálatából, ugyanis a seniorok összemérhetik tudásukat a futballban is.

Szerveznek kimondottan sportnapot is, amely a Köbüki versenysorozat nevet viseli. S hogy miért pont Köbüki? "Sok nagyszülő panaszkodott, hogy nem tud eljönni, mert az unokájára kell vigyáznia. Kitaláltuk, hogy akkor hozza az unokát is, és együtt versenyezzenek. Azért esett a választás Köbükire, mert ő is rendszeres kapcsolatban van az unokájával Mézga Aladárral."

A nagyszülők így az unokáikkal karöltve úszhatnak, kerékpározhatnak, sétálhatnak is. A cél a sportoláson kívül az ismeretszerzés, ugyanis kevésbé ismert sportágakkal is megismerkedhetnek a résztvevők, pl. a bodzsával. A központnak van saját senior futballcsapata is, amely az Országos Bajnokságban a 4. helyet szerezte meg. A gasztronómiának is előszeretettel hódolnak, állandó résztvevői ugyanis a Halfesztiválnak. Határon átnyúló együttműködésüknek köszönhetően nemzetközi csapatot indítanak. Kirándulásaik során bejárják Magyarország tájait, nevezetességeit, gyógyfürdőket "tesztelnek".

"Volt olyan aki az egyik ilyen kirándulás során jutott el először Budapestre, azt mondta, nem törődik a fájós lábával, jönni akar!" - mondta Boros Gyula.

Amikor a tehetség is kibontakozik...

Minden évben lehetőségük van az időseknek, hogy megmutassák miben tehetségesek. Erre ad remek lehetőséget a Ki mit tud?, amelyre idén mintegy 300-an jelentkeztek. A selejtezők már október óta zajlanak, a döntő március 10-én lesz. Több kategóriában nevezhetnek, legyen az néptánc, ének vagy versmondás. A központban amatőr színitársulat is működik, főleg az idősekkel kapcsolatos vidám darabokat adnak elő. Első előadásuk premierje tavaly decemberben volt, "Aki keres, az talál" címmel, egy zenés, felnőtteknek szóló mesét mutattak be.

Szörfözni is megtanultak...

A Centerben van egy komplett számítógépes terem is. "Sokan jelezték, hogy a gyermekük elköltözött otthonról, ott hagyta a régi gépet, ő pedig nem tud mit kezdeni vele. Erre azt mondtam, hogy jöjjön be és tanulja meg használni ezt a masinát. Ezért indítottuk el a tanfolyamot." Az érdeklődés nagy volt, majd' 600-an végezték el a kurzust. Megtanulták használni az Internetet, a szövegszerkesztőt és a Skype-ot is. Mostmár boldogan mutatják egymásnak az újabbnál-újabb recepteket amelyekre a világhálón bukkantak rá.

Fontos a szeretet és a gondoskodás...

Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra. Sándor Istvánné a Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének elnöke elmondta, gyakran tartanak egészségügyi előadásokat, természetgyógyászattal kapcsolatos kérdéseket is megvitatnak és ami nagyon fontos, ápolják azokat a beteg klubtagjaikat, akikre nem tudnak rendszeresen vigyázni hozzátartozóik. "Támaszaik vagyunk, valakinek mi vagyunk az egyetlenek, ott próbálunk segíteni ahol tudunk." -tette hozzá a szervezet elnöke.

A Senior Center keretein belül működik egy kegyeleti bizottság is, amely megpróbál segíteni, tanácsokat adni a temetkezésekkel kapcsolatos kérdésekben.

A titok nyitja...

"Fontos, hogy minél több embernek legyen jó napja, vegyen részt jó programokon, érezze, hogy tartozik valahová, tartozik egy közösségbe, amelynek fontos tagja. Itt tényleg őszinte barátságok szövődnek." - zárta a beszélgetést az intézmény irányítója.

Forrás: Hír6

Vissza
2010.
június
03. 20:25

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon Közel ötvenmillió forintból fejlesztette a Sopronhoz közeli Nagylózs idősek otthonát a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A megye 27 millió forintot adott a fejlesztéshez, míg különböző pályázatokon összesen húszmillió forintot nyertek e célra. A projekt augusztus végén zárul.
Tovább
2011.
január
03. 09:30

Elbutulás ellen közöségi élet

Elbutulás ellen közöségi élet Egy új kutatási anyag adatai szerint a családdokkal és barátokkal való kapcsolat segíthet megelőzni az időskori elbutulást, azaz a demenciát. A kutatásban, amely még 2001-ben kezdődött, 78 év feletti egészséges nők vettek részt, akiknek életét 2002 és 2005 között folyamatosan figyelemmel kísérték.
Tovább
2010.
november
08. 10:23

Ismerje meg a biztonságos idősotthonokat

Ismerje meg a biztonságos idősotthonokat Tisztelt Olvasóink! Egyre több rossz hír lát napvilágot illegális idősotthonokról, vagy katasztrofális ellátási körülményekről. Ezért a Jókor Tv egy sorozatot indított, amelyben jó példákat, jó gyakorlatokat, megbízható otthonokat mutatunk be. A sorozat elemeit úgy érik el legkönnyebben, ha megtekintik a kapcsolódó cikkeket, illetve ha a címkefelhőben az "idősek otthonai" címkére kattintanak. A sorozatot folytatjuk a hevesi Dr Szegő Imre Idősek Otthonával, ahol mozgásfogyatékosokat is gondoznak.
Tovább
2010.
október
09. 13:50

Ismerje meg a megbízható idősotthonokat

Ismerje meg a megbízható idősotthonokat Tisztelt Olvasóink! Egyre több rossz hír lát napvilágot illegális idősotthonokról, vagy katasztrofális ellátási körülményekről. Ezért a Jókor Tv egy sorozatot indít, amelyben jó példákat, jó gyakorlatokat, megbízható otthonokat mutatunk be. A sorozat elemeit úgy érik el legkönnyebben, ha megtekintik a kapcsolódó cikkeket, illetve ha a címkefelhőben az "idősek otthonai" címkére kattintanak. Kezdjük a recski Gesztenyés Idősek Otthonával
Tovább
2010.
október
25. 11:33

Ismerje meg a megbízható idősotthonokat

Ismerje meg a megbízható idősotthonokat Tisztelt Olvasóink! Egyre több rossz hír lát napvilágot illegális idősotthonokról, vagy katasztrofális ellátási körülményekről. Ezért a Jókor Tv egy sorozatot indít, amelyben jó példákat, jó gyakorlatokat, megbízható otthonokat mutatunk be. A sorozat elemeit úgy érik el legkönnyebben, ha megtekintik a kapcsolódó cikkeket, illetve ha a címkefelhőben az "idősek otthonai" címkére kattintanak. A sorozatot folytatjuk a hevesi Fehér Hárs Idősek Otthonával.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART