2011.
március
20. 05:01

Szorult helyzetben a brit nyugdíjasok is

Címkék:
london Nagy-Britanniában is egyre kevesebb pénzből kell egyre hosszabb ideig egyre több nyugdíjas ellátását fedezni. Egyes elképzelések szerint hetven évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.

Időzített bombán ülünk – így összegezte a brit nyugdíjhelyzetet egy kormányzati szakértő. Ez a rendszer hosszú ideig az állandóság és kiszámíthatóság mintaképe volt, ám az egyre rohamosabban idősödő lakosság, a növekvő átlagéletkor és végül az utóbbi évek gazdasági nehézségei a brit nyugdíjkasszát is alaposan megcsapolták. Egyre kevesebb pénzből kell egyre hosszabb ideig egyre több nyugdíjas ellátását fedezni. És ez még akkor is így van, ha a brit szisztéma egészen más alapokon nyugszik, mint a magyar.

A jelenlegi nyugdíjrendszer két pillérre épül: aki eléri a nyugdíjkorhatárt és az előírt ideig fizette a nyugdíjjárulékot, az az államtól úgynevezett öregségi nyugdíjat kap. Ezen kívül egészen mostanáig az volt a gyakorlat, hogy a munkahelyükön a dolgozók egy bizonyos összeget befizettek a vállalati nyugdíjalapba, ezt a munkáltató is megtoldotta valamennyivel. A befizetéseket főként részvények és kötvények formájában fektették be. Amikor valaki nyugdíjba ment, a vállalati nyugdíjalapban a számláján összegyűlt pénzből életjáradékot kellett vennie, és ez a második pillér egészítette ki a nem túl gáláns állami, öregségi nyugdíjat.

Ez a rendszer sokáig működőképes volt, éppen azért, mert a vállalati nyugdíjak elég tisztes öregkort biztosítottak, csakhogy mostanra gyökeresen átalakult a foglalkoztatottság. Ma már a legtöbb ember nem egy nagy cégnél vagy gyárban éli le munkás élete zömét, sokan részmunkaidőben vagy szabadúszóként dolgoznak. A legtöbb vállalat pedig már képtelen vagy nem hajlandó vállalati nyugdíjalapot működtetni és főleg abba maga is befizetni. Így egyre többen maradnak önhibájukon kívül vállalati nyugdíj nélkül. A gazdasági nehézségek miatt pedig sokan azt mondják, örülök, ha most meg tudok élni, nemhogy még nyugdíjra tegyek félre, messze van az még. Ez pedig előrevetíti, hogy néhány évtized múlva az akkori idősek tömegei lesznek kénytelenek minimális nyugdíjból élni és további állami támogatásra szorulnak majd.

Mindenesetre az már most nyilvánvaló, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. A magánszektorban a vállalatok egyszerűen képtelenek dolgozóik eddigi vállalati nyugdíját fenntartani, mert a válság miatt a puszta létükért küzdenek. Közben az állami szektor is óriási megszorításokat kénytelen bevezetni. A kiskeresetű pedagógusok, ápolónők, postások, tanácsi dolgozók eddig többnyire azért viselték el az alacsonyabb fizetést, mert tudták, hogy öregkorukra majd biztos és tisztes munkahelyi nyugdíj várja őket. Most ez is veszélybe került. A kormány átfogó költségvetési megszorításai több millió, az állami szektorban dolgozó munkást érintenek.

Gyakorlatilag mindenkinek tovább és sokkal rosszabb feltételekkel kell majd dolgoznia, már ha lesz munkája, – a kormány válságterve igencsak keserű pirula, noha David Cameron igyekezett pozitív színezetet adni a kormányzati elképzeléseknek: „Az egyik dolog, amit tenni szeretnénk, az az, hogy ismét összekössük az állami öregségi alapnyugdíj emelését a fizetések növekedésével, hogy nyugdíjasaink ne maradjanak le a többiek mögött. Azzal, hogy 66 évre emeljük a nyugdíjkorhatárt már 2016-tól, nem pedig 2026-tól, ahogy az előző kormány tervezte, lehetővé válik a nyugdíj és a fizetések összekapcsolása, hogy nyugdíjasaink normális életszínvonalon és méltóságban élhessenek” – mondta a kormányfő.

A kormány által felkért független szakértő, Lord Turner a helyzetet áttekintve azt ajánlotta egyébként, hogy a nyugdíjkorhatárt 70 évre kellene emelni, a dolgozók által befizetett önrészt pedig növelni. A jövő mindenképpen a fokozottabb öngondoskodásé. Érthető módon a szakszervezeteknek mindez cseppet sincs ínyére.
„Az emberek, akik keményen dolgoznak, hogy sorsuk javuljon, e javaslatok miatt sokat fognak szenvedni. Ez elfogadhatatlan. Szeretnék leülni Turner úrral, és a tények alapján vitatkozni vele, megmutatni, hogy rossz helyen akar takarékoskodni” – mondja David Prentis az egyik legnagyobb szakszervezet, az Unison képviselője.

A munkanélküliség réme és a fizetések befagyasztása után a nyugdíjrendszer drasztikus átrendezése valószínűleg az a bizonyos csepp, ami már nem fér el a pohárban. A szakszervezetek tavasszal komoly sztrájkokra készülnek, sérelmeik közt a legsúlyosabb a nyugdíjak helyzete.

Hogy nem alaptalanul, azt jelzi egy éppen most publikált felmérés is. Az OECD majd negyven országot átfogó adatgyűjtése szerint a fejlett világban alig néhány olyan ország van, ahol az állami nyugdíj alacsonyabb, mint itt. Míg a spanyol nyugdíjas az országa átlagkeresetének 84, az olasz 75 százalékát kapja, addig egy brit nyugdíjas a brit átlagkereset mindössze 41 százalékát veheti fel. Egy francia nyugdíjas 60, egy német 57 százalékát kapja az országában kifizetett átlagkeresetnek.

Forrás: MR

Vissza
2011.
január
18. 22:43

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel Érdekes javaslattal rukkolt elő a német kancellárasszony. Angela Merkel mai beszédében ugyanis többek közt egy egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta, méghozzá nem kevesebb, mint 67 éves korban. Kérdés azonban mit szólnak ehhez a tagállamok.
Tovább
2011.
február
14. 06:06

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP Az Európai Parlament kedden vitázik a fenntartható nyugdíjrendszerekről. A képviselők másnap szavaznak egy állásfoglalásról, amely a rendszerek fenntarthatóságára és a nyugdíjasok elégséges ellátására fekteti a hangsúlyt.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2011.
február
05. 17:39

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma Németországnak nagyobb szüksége van az idősebb dolgozókra, mint valaha, hogy lendületben tartsa az iparát és finanszírozni tudja a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
február
13. 12:00

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF Ukrajnában járt a héten a Nemzetközi Valutalap (IMF) kiküldött bizottsága, hogy az Ukrajnának nyújtandó kölcsönről tárgyaljon. Néhány hónappal ezelőtt, 2010 júliusának végén az IMF egy új együttműködési programot indított Ukrajnában, aminek a keretében az ország 15,15 milliárd dolláros kölcsönhöz jut majd. Persze ennek megvoltak a feltételei, többek között strukturális és gazdasági reformok bevezetése.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt
Tovább
2010.
október
27. 20:58

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját A francia parlament véglegesen elfogadta az országban hetek óta sztrájkokat és utcai tiltakozásokat kiváltó nyugdíjreformot. A törvény végleges szövegét a szenátus már kedden jóváhagyta, a nemzetgyűlés pedig 336 igen szavazattal 233 nem ellenében szerdán fogadta el. Az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény kihirdetésével.
Tovább
2010.
december
12. 10:06

Emelik a nyugdíjkorhatárt Bulgáriában

Emelik a nyugdíjkorhatárt Bulgáriában A bolgár parlament szombaton elfogadta azt a reformtörvényt, amellyel megakadályoznák az erősen eladósodott állami nyugdíjrendszer működésképtelenné válását. Ezt részben a nyugdíjkorhatár és a szolgálati idő megemelésével kívánják elérni.
Tovább
2011.
február
01. 07:27

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában Újabb európai országok próbálják meg későbbre tolni a munkavállalók nyugállományba vonulását. A demográfiai folyamatok megkövetelik, hogy egyre tovább dolgozzunk. Európában ma már több a nyugdíjas, mint a pályakezdő fiatal.
Tovább
2010.
november
12. 16:30

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban Az Egyesült Államokban 69 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, ez a lépés része azon négyezer milliárd dolláros megszorító csomagnak, amelyben tíz százalékos leépítés is szerepel, adja hírül a Wall Street Journal cikke alapján az Origo.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2010.
november
17. 22:25

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt Bolívia kormánya bejelentette: megegyezett a nyugdíjrendszer államosításáról és arról, hogy 58 évre csökkenti a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2011.
február
25. 14:42

Megemelik a nyugdíjkorhatárt, vagy összeomlik a rendszer Ukrajnában

Megemelik a nyugdíjkorhatárt, vagy összeomlik a rendszer Ukrajnában Ukrajnában fokozatosan fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt, ellenkező esetben összeomlik az egész nyugdíjrendszer – jelentette ki pénteken Viktor Janukovics ukrán államfő.
Tovább
2011.
január
02. 10:05

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország Állami tulajdonú vállalatok privatizációjából származó bevétellel fedezné a cseh pénzügyminisztérium a nyugdíjreform költségeit egy cseh napilap tudósítása szerint. A cseh kormány nemrég jelentette be, hogy a magánpénztári rendszer bevezetését tervezik; miközben több, nyugdíjreformot végrehajtott ország épp felszámolná azt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART