2011.
november
24. 19:36

Sztrájkra készülnek az eurokraták

Euró Az Európai Unió intézményeiben dolgozó "eurokraták" sztrájkkal fenyegetőznek arra az esetre, ha az Európai Bizottság (EB) nem újítja fel a tárgyalásokat az alkalmazottakat érintő bér- és nyugdíjintézkedésekről.

Az uniós munkavállalók nem értenek egyet azokkal a takarékossági intézkedésekkel, amelyeket az EB uniós adminisztrációért felelős tagja, Maros Sefcovic dolgozott ki, és elfogadásuk esetén 2013-tól lennének érvényesek. Ezek szerint 2020-ig egymilliárd eurót faragnak le az adminisztráció költségvetéséből, és ennek érdekében öt százalékkal csökkentik az uniós alkalmazottak létszámát, 37 és fél óráról 40-re emelnék a munkahetet, a nyugdíjkorhatár pedig 63-ról 65 évre módosulna. A munkavállalókat képviselő 11 szakszervezet visszautasítja a feltételeket és további tárgyalásokat követel. Sefcovic azonban azt állítja, hogy mindenben a szabályoknak megfelelően járt el, s nincs lehetőség további egyeztetésekre.
"Amennyiben Sefcovic nem ül újra tárgyalóasztalhoz, akkor sztrájkot indítunk" - idézte Felix Geradont, az Union Syndicale főtitkárát az uniós ügyekre szakosodott brüsszeli EUobserver honlap.

Brüsszel is ké tűz között van

Nincs könnyű helyzetben az EB. Eddig ugyanis mindig kiállt az intézmények alkalmazottainak nagyvonalú munka- és bérfeltételei mellett, amelyek messze előnyösebbek a tagállamokban dolgozó munkavállalókénál.

Most azonban Brüsszel két tűz közé került. Miközben elismeri, hogy a nemzetközi posztokon indokoltak a pluszjuttatások, egyebek között a kiemelkedő képességek, a nyelvismeretek miatt, egyúttal a "kasszáért" felelős tagállamok érvelése előtt is meg kell hajolnia. Ez pedig úgy hangzik, hogy a gazdasági és pénzügyi válság idején senki sem kerülheti el, hogy szorosabbra húzza a nadrágszíjat. Tizenhét tagállam múlt héten kibocsátott közleménye szerint ráadásul az eddigi bizottsági megtakarítási tervek sem mennek elég messzire, a hazai közszolgákat sokkal nagyobb mértékben sújtják a takarékossági intézkedések, ezért ők nagyobb mértékű szolidaritást követelnek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART