2012.
január
11. 10:12

Szupernagyik nem leszünk, de ez már biztató...

Címkék:
B12 vitamin Ha javítani akarunk a hosszú- és rövidtávú memóriánkon, különösen idős korban, oda kell figyelni a B12 vitamin és a folsav fogyasztására - hívja fel a figyelmet egy tanulmány.

Azok az idősebb emberek, akik jobban szeretnének a dolgokra emlékezni, nem hagyhatják figyelmen kívül a B12 vitamin és a folsav fogyasztását - egy tanulmány szerint két éven át tartó rendszeres fogyasztásuk jó hatással van a rövid - és a hosszútávú memóriára is.

Az előnyök szerények, de biztatóak - mondta el Janine Walker, a tanulmány vezetője, az ausztrál nemzeti egyetem kutatója. "A vitaminok fontos szerepet játszanak az egészséges öregedésben és a mentális jóllétben, segítenek hosszabb ideig fenntartani a megfelelő kognitív funkciókat."

A kutatók több, mint 700 embert vizsgáltak, 60 és 74 éves kor között - napi szinten kaptak folsavat és B12 vitamint, vagy pedig placebót, ami hasonlított ezekre.

A vitamin dózis 400 mikrogramm folsavat és 100 mikrogramm B12-őt tartalmazott, a résztvevők nem tudták, hogy ők pontosan miből mennyit kaptak.

A résztvevők egy része depresszió jeleit mutatta, de egyikük sem volt a betegséggel diagnosztizálva. Janine Walker elmondta: esetükben felmerült, hogy a késői életszakaszban megmutatkozó depresszió a kognitív romlással is összefüggésben állhat.

12 hónap után mindenesetre nem mutatkozott különbség a csoportok között abban a tekintetben, hogyan teljesítettek a mentális teszteken, amely a memóriát, figyelmet és a sebességet is tesztelte.

Két év után azonban azok, akik vitaminokat kaptak, szerény, de biztató javulást mutattak a memóriateszteken. Egyelőre nem világos, hogyan hatnak a vitaminok az agyfunkciókra, és nem minden tanulmány ért egyet az előnyeikkel.

Egy elképzelés szerint a vitaminok csökkentik a test homocystein molekula-szintjét, amely a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a rossz kognitív funkciókkal hozható összefüggésbe. Vagyis e molekula szintjének csökkentése megoldást jelenthetne a betegségek kockázatának és a kognitív funkciók romlásának csökkentésében is.

Joshua Miller, a kaliforniai egyetem professzora elmondta: minden ember más, tehát a memóriajavulás tekintetében is eltéréseket mutatnak, van, akinél nagyobb mértékű a javulás, van akinél kisebb.

Népesség szinten azonban a kognitív funkciókban tapasztalt kis növekedésnek nagyon is valós előnyei lehetnek, az egészségügyi ellátás csökkentő költségeiről nem is szólva - tette hozzá a szakember.

További tesztekre természetesen még szükség van. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition-ben jelent meg.

Forrás: ma.hu

Vissza
2010.
február
05. 07:23

Memóriajavító ételek

Memóriajavító ételek Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART