2011.
október
27. 10:35

Szűrös Mátyás: meglepődnék, ha piszkálnák a nyugdíjamat

Címkék:
Szűrös Mátyás Még nem tudni, mennyit, de pénzt vesz el a volt pártállami funkcionáriusoktól a kormány. A Fidesz szerint 5700 embert érint a törvényjavaslat. A Bors egyebek között Szűrös Mátyást kereste meg, aki magas pozíciókat töltött be a Kádár-rendszerben, majd 1989-ben ideiglenes köztársasági elnök is volt.

Már körvonalazódik az a törvényjavaslat, amely a pártállami vezetők nyugdíjának megnyirbálásáról szól. A pártok egyetértettek abban, hogy az MSZMP, a Munkásőrség, az ÁVH és a KISZ volt helyi és országos vezetőinek jóvátételt kell fizetniük, ennek mikéntjéről azonban már eltérőek a vélemények. Elképzelhető, hogy megadóztatják az érintettek nyugdíját, de az is lehet, hogy újból megállapítanák a járandóságot. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint 5700 embert érintene a törvény. A Bors a témát jól ismerő forrása szerint azonban ennél jóval kevesebb, mintegy 1500 embertől vehetnek el pénzt valójában.

Az érintett kört Lázár úgy definiálta, hogy akik „hivatásszerűen” az MSZMP-beli tagságukból és vezető beosztásukból éltek, és érdemi döntéseket hoztak. A frakcióvezető - aki szerint egyéni elbírálást kellene alkalmazni – megvizsgálná azok ügyét is, akik még nem mentek nyugdíjba, de a nyolcvanas években pozícióban voltak.

Pikáns része a dolognak, hogy vajon mi lesz az elvileg érintett Schmitt Pál jelenlegi köztársasági elnökkel, aki korábban miniszterhelyettesi rangban irányította az Országos Testnevelési és Sporthivatalt, vagy akár Martonyi János külügyminiszterrel, aki a Németh-kormányban volt privatizációs kormánybiztos és mellesleg MSZMP-tag?

Békesi László már harminchárom évesen a Fővárosi Tanács elnökhelyettese volt, később a Németh-kormányban töltött be pénzügyminiszteri posztot: – Semmi kedvem ezzel foglalkozni, minden jót, befejeztük a beszélgetést – mondta a közgazdász ezzel kapcsolatban lapunknak.

Berecz János, az MSZMP KB volt tagja sem volt bőbeszédű: – Nem nyilatkozom, kérdezze a törvényhozókat.

A manapság már a Fidesszel szimpatizáló Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, a Központi Bizottság külügyi osztályvezetője, egykori moszkvai nagykövet viszont úgy fogalmazott: meglepődne, ha az ő nyugdíját piszkálnák.

– Én nem voltam belpolitikailag döntéshozó pozícióban. Természetesen híve vagyok, hogy igazságot kell szolgáltatni, de a nyugdíjakat egyéni alapon vizsgálják – mondta Szűrös, aki 180 ezer forint javadalmazást kap.

Pozsgay Imre volt államminisztert, Orbán Viktor alkotmányozó testületének egykori tagját nem értük el.

Biszku Béla, a Magyar Népköztársaság rettegett belügyminisztere ma kilencvenéves, Budapesten él. Őt egyértelműen érintené a pénzelvonás. Lapunk a kommunista politikus környezetéből úgy értesült: igencsak felhúzta magát a híreken. Szerinte, ha nem készül róla a nagy port kavaró film nemrégiben, akkor nem került volna napirendre a téma.

Mivel Biszkut nem lehet elérni, lányával próbáltunk beszélni. De miután felhívtuk és megmondtuk, miért keressük, annyit mondott: tegyük le a telefont.

Forrás: borsonline

Vissza
2011.
október
24. 12:21

A lex Biszku csak a kezdet

A lex Biszku csak a kezdet Az 1956-os forradalom utáni megtorlások politikai megrendelői és az akkori igazságszolgáltatás szereplői aggódhatnak a felelősségre vonás miatt, mert a lex Biszku után újabb tervezet készül, amely már jóval szélesebb kört érint - írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
október
25. 17:45

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan?

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan? Az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek egymással kedden a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői a Parlamentben. A csökkentés szükségességében egyetértettek a frakciók, a módjáról azonban egyelőre nem született megállapodás. A Fidesz korábban a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport azonban nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak. Vitás kérdés a személyi kör is.
Tovább
2011.
október
26. 15:21

Figyelemelterelésnek tartja az MSZP a jóvátételi adót

Figyelemelterelésnek tartja az MSZP a jóvátételi adót Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja figyelemelterelésnek tartja az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről szóló egyeztetést. A politikus - aki az MTI kérdésére beszélt erről szerdai sajtótájékoztatóján - azt mondta: az 1990 előtt az apparátusban dolgozók a munkájukat végezték, és jövedelmükből járulékot vontak, ugyanúgy mint mindenki mástól.
Tovább
2011.
október
17. 14:52

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben, illetve politikai apparátusában tagok voltak - közölte Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART