2011.
szeptember
19. 08:21

Szűrővizsgálatok

Címkék:
orvos Ne kerteljünk és ne szépítsünk: lehet, hogy az igazi élet negyven fölött kezdődik, de legyünk bármilyen aktívak, jó fejek és fiatalosak – az időskor ötven felett kopogtat.

A biológiai óra ketyeg, a szervezet sejtjei akárhogy cserélődnek, megjelennek az öregedés jelei, jelentősen megnő a hajlam bizonyos szervi elváltozásokra. Mindennél fontosabb, hogy ezeket figyelemmel és kordában tartsuk. Tetszik vagy sem, a szűrési repertoárba fel kell vennünk néhány újabbat is.

PAJZSMIRIGYVIZSGÁLAT

Hízás, levertség, fáradtság, száraz bőr és törékeny körmök – sokan betudják a változókornak, pedig okozhatja ezeket a tüneteket a thyrotropin hormon (TSH) magas szintje is, ami a pajzsmirigy alulműködését jelzi. Ennek ellentéte, a túlműködést indikáló alacsony hormonszint pedig szapora pulzussal, álmatlansággal és indokolatlan fogyással jár.

Tünetmentesség esetén elegendő ötévente ellenőriztetni a TSH-szintet átfogó laborvizsgálat keretében, de ha a fenti panaszok ismerősek, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A pajzsmirigy zavara gyógyszerrel jól kordában tartható.

KOLONOSZKÓPIA

Legtöbben a nőgyógyászati daganatoktól tartanak, nem is tudják, hogy a nők körében a vastagbélrák a negyedik leggyakoribb rákfajta. Ezért kiemelten fontos a kolonoszkópiás vizsgálat, ami a vastagbélben esetlegesen burjánzó polipokat tárhatja fel, és még időben lehet kezelést és életmódváltást eszközölni. Panaszmentesség esetén elegendő 5–10 évente elvégeztetni, de ha a családban előfordult ilyen betegség, a szűrést javasolt korábban kezdeni és gyakrabban, legalább háromévente elvégeztetni.

CSONTSŰRŰSÉG-VIZSGÁLAT

A változókor egyik velejárója az ösztrogénszint esése, aminek egyenes következménye a csontritkulás. Megelőző óvintézkedésként ajánlott étrend-kiegészítők és vitaminok szedése. A kellő mennyiségű D-vitamin bevitelére feltétlenül figyeljünk, mert a csontok egészsége mellett a diabétesz, a szívbetegségek és egyes rákfajták ellen is hatásos védelmet nyújt. Igyekezzünk természetes forrásból – például lazac és tojássárgája fogyasztásával – biztosítani.

Életmódtól függetlenül ötvenéves kor fölött rendszeresen, előbb két-három évenként, majd hatvan fölött akár évente kérjünk beutalót DEXA-vizsgálatra, melynek során pontosan mérik a csontok kalcium- és ásványianyag-tartalmát. Ne feledjük, hogy a combnyaktörés idősebb korban végzetes is lehet, és ennek kivédését nem lehet elég korán kezdeni.

Forrás: Népszabadság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART