2010.
augusztus
07. 20:46

Tanyagondnoki szolgálatot szerveznek

tanya A Téthez tartozó Tétszentkúton tanyagondnoki szolgálatot szervezhet az önkormányzat, hogy a szolgáltatásokhoz a búcsújáró helyként ismert „peremkerület” idős és többgyermekes lakói is hozzájussanak. A házi jelzőrendszeres segítségnyújtás szervezésekor jártuk végig a település időseit egy alföldi viszonyokat is ismerő szociális szakértővel.

Akkor jegyezte meg, hogy szerinte a tanyagondnoki szolgálat nálunk is beválna. Utánanéztem, hogyan igényelhető hozzá az állami támogatás és javasoltam Tét vezetésének, vezessék be. Ugyanis annak ellenére, hogy város, bizonyos városrészei megfelelnek a központi finanszírozás feltételeinek – mondta el Szalai Lászlóné, aki a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézményét vezeti. Tájékoztatása szerint az önkormányzat normatívát igényel a szolgálathoz Tétszentkútra vonatkozóan, amely közigazgatásilag a városhoz tartozik és belterületnek minősül, mégis szolgáltatáshiányos területnek számít.

A szentkúti 125 lakos közül valószínűleg az idősek és a többgyermekesek élnek a lehetőséggel, legalább harmincan. A várhatóan szeptemberben kezdődő ellátást az önkormányzattól kérhetik. Ennek része lesz többek közt, hogy autóval elszállítják őket a hivatalokba és kiviszik nekik az ebédet, amit a város szociális étkeztetése révén kaphatnak.

– Már várom, hogy megszervezzék a tanyagondnoki szolgálatot. Se kutyám, se macskám, betegen élek. De vannak nálam betegebbek, idősebbek is, nyolcvan felettiek, ők is várják ezt az ellátást – mondta el Smodics István. Számára az jelentene segítséget, ha gyógyszertárba, orvoshoz vinnék el Tétre. „Így kicsit kimozdulhatok a négy fal közül. Isten áldja meg, aki ezt elintézi” – fogalmazott a tétszentkúti idős férfi.

Forrás:kisalfold.hu

Vissza
2009.
november
23. 13:35

Bizalmi állás a falvakban

Bizalmi állás a falvakban Segít az idősek orvoshoz, gyógyszerhez jutásában, elviszi a gyermekeket iskolába, a kismamákat vásárolni. Mindeközben meghallgatja a helyben élők problémáit. Országszerte 1200-an vannak ők, a falugondnokok. Hogyan telik a falugondnok egy napja? A közelmúltban Budapesten rendezett Szociális Expón is bemuatkozott a szolgálat
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART