2011.
április
02. 07:38

Tárgyalnak, de ragaszkodnak szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek

Kónya Péter Ragaszkodik a szolgálati nyugdíj jelenlegi formájához a rendvédelmi szakszervezeti szövetség. Ez a még aktív és már leszerelt állományra is vonatkozik. Amennyiben április 16-ig nem sikerül megegyezniük a Belügyminisztériummal, akkor megtartják a már korábban meghirdetett demonstrációsorozatot.

Állandósult a bérfeszültség

A rendőrök, katonák, tűzoltók, börtönőrök és egyéb rendvédelmi dolgozók évek óta tartó bérfeszültségben élnek. A végrehajtó állomány fizetése nem elég a megélhetéshez, a legtöbben nettó százezer forint körüli összeget keresnek – mondta a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az MR1 - Kossuth Rádió műsorában, aki szerint közben folyamatosan csorbítják a jogaikat. Megvonták tőlük a választhatóság jogát még három évvel a leszerelés után is.
Kónya Péter

Decemberben arról állapodtak meg a Belügyminisztériummal, hogy 240 ezer forint béren kívüli juttatást kaphatnak idén. Egy önálló képviselői indítvánnyal, kormányzati támogatás mellett azonban 200 ezer forintban maximálták a cafeteriát. Ez után jött a megbízhatósági vizsgálat szigorítása: titkosszolgálati módszerekkel, akár bűncselekményeket elkövetve is provokálhatják a rendvédelmi dolgozókat és családtagjaikat az ellenőrzéssel – sorolta a szakszervezeti szövetség vezetője. A szolgálati nyugdíj megváltoztatásáról is elindultak ősszel a tárgyalások, de ilyen radikális lépésről nem volt szó – mondta Kónya Péter: „Az őszi tárgyalások megszakadtak a Belügyminisztérium hibájából, és ezt követően ért bennünket a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott és meghatározott koncepció”.

Az utolsó plusz juttatás

A meghirdetett demonstrációsorozat fő oka, hogy az egyetlen olyan juttatásukhoz, a szolgálati nyugdíj rendszeréhez akarnak most hozzányúlni, ami a hivatásos pályánál gyakorlatilag plusz juttatást jelent a civil szférához képest – magyarázta Kónya Péter.

A rendvédelmi szakszervezetek és a Belügyminisztérium vezetői jövő kedden ülnek ismét tárgyalóasztalhoz. Az érdekképviseletek abban bíznak, hogy akkor már megismerik a konkrétumokat is. A jelenlegi állomány és a már leszerelt kollégák jogaihoz azonban ragaszkodnak – mondta Kónya Péter.

BM: a gazdaság nem tudja fedezni

A Belügyminisztérium illetékesei a keddi tárgyalás előtt nem kívántak nyilatkozni. Azt azonban közölték, hogy a társadalom nem fogadja el, a gazdaság pedig nem képes fedezni a szolgálati nyugdíj jelenlegi formáját. Nem kívánnak fenntartani tovább olyan rendszert, amelyben 35-40 éves, tapasztalt rendvédelmi dolgozók nyugdíjba mennek, mert erre a korosztályra nagy szüksége van a rendőrségnek és a többi fegyveres szervezetnek.

A belügyi tárca azt ígérte: olyan életpályamodellt dolgoz ki, amely a szolgálat megtartásában teszi érdekeltté az állomány tagjait. A szakszervezetek által bejelentett tüntetéssorozatot pedig érthetetlennek és indokolatlannak tartja a Belügyminisztérium.

Forrás: hirado.hu

Vissza
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
09. 12:34

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten Április 9-én nemzetközi szakszervezeti demonstrációt tartanak Budapesten, amely elsősorban a magyar nyugdíjak megvédését tűzi zászlajára - jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
19. 06:06

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én Április 9-én minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációra készülnek a hazai szakszervezetek, sok ország érdekvédelmi küldöttei is tüntetnek majd Budapesten. Az érdekképviseletek a nyugdíjak és a nyugdíjas évek biztonságáért, a munka világát érintő döntések előtti szakmai egyeztetések követeléséért hívják utcára az embereket - tájékoztatott pénteken a vegyipari szakszervezet (VDSZ).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART