2011.
szeptember
10. 06:36

Tartson fikuszt! Elnyeli a lakás mérgeit!

Címkék:
fikusz A mérgező gáz – formaldehid – olyan tárgyakban található meg, mint a szőnyeg, a függöny, a furnérlemez és a ragasztó. Ha a gáz a levegőbe kerül, rontja annak minőségét, ami többszörös vegyszerérzékenységet válthat ki. Ez azt jelenti, hogy allergia, asztma és fejfájás alakulhat ki.

A kutatók még tanulmányozzák, hogy a szobanövények hogyan tudják csökkenteni a formaldehid mennyiségét a levegőben.fikusz

Egy tanulmány két szobanövény – csüngőágú fikusz és szobaarália- abszorbciós képességét hasonlította össze. A növények 4 óra leforgása alatt a formaldehid mennyiségének közel 80 %-át nyelték el.

A kutatók megfigyelték, hogy a növények föld feletti részei nappal több formaldehidet távolítottak el a levegőből, mint éjszaka, ami a sztómák szerepének köszönhető. A sztómák a levél felszínén található kicsi rések.

A fikusz gyökérzónája hasonló mennyiségű formaldehidet nyelt el a nappalok és az éjszakák folyamán. A szobaarália gyökérzónája azonban az éjszaka folyamán nyelt el nagyobb mennyiségű mérgező anyagot.

A kutatók szerint a talaj és a gyökérrendszer környékén élő mikroorganizmusok nagyban hozzájárulnak a formaldehid mennyiségének csökkenéséhez.

Forrás: kamaszpanasz.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART