2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Címkék:
gondolkodó A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.

Magyarországon a magánnyugdíj-pénztári tagoknak csak töredéke lehet az, aki a tavalyi év után nem volt kénytelen reálértékben bukást elkönyvelni, aki pedig a legkockázatosabb részvénytúlsúlyos befektetési formát választotta, az igencsak szívhatta a fogát az éves elszámolás láttán.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) lényege, hogy az ügyfelek az általuk befizetett összeget - saját döntésüknek megfelelően helyezhetik el a pénzintézet által felajánlott befektetési formákba - általában befektetési jegybe, Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvénybe és magyar állampapírba. Vagyis a felelősség magát az ügyfelet terheli a saját befektetéseit tekintve, egyúttal viszont rugalmasan dönthet, ha át szeretné csoportosítani

A számlatulajdonosok legalább 5 000 forint befizetésével nyithatnak előtakarékossági számlát, melyet olyan időközönként tölt fel pénzzel, ahogy csak jól esik. A törvényi előírások alapján a számlára érkező új befizetésekhez kapcsolódó vételi megbízásokat is ingyen teljesítik a pénzintézetek. A törvény a számlavezetési díj maximumát az éves befektetési állomány egy százalékában szabja meg, ennek minimuma azonban kétezer forint.

S hogy mit kapunk ezért? Nos, 2006. szeptember 1-jétől a befektetőknek kamat- és árfolyamnyereség-adót kell fizetniük, azonban a NYESZ-számlán elhelyezett befektetések hozama mentesül ez alól, ha az ügyfél nyugdíjszolgáltatás keretében veszi fel a számláról a pénzét. Ehhez az kell, hogy a tulajdonos a felvétel pillanatában nyugdíjszolgáltatásra jogosult legyen és a számlanyitás időpontja legalább három adóévvel korábban megtörténjen.

A számlatulajdonos a befizetések összege után adóvisszatérítésre jogosult, azaz adóbevallása alapján rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 30 százalékának, maximum 100 ezer forintnak, az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájára történő átutalásáról. Annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, az adókedvezmény összegének felső korlátja 130 ezer forint. Kiemelt jelentőségű, hogy ez az adóvisszatérítés önálló, független az egyéb jövedelmektől, illetve az adóévben igénybevett egyéb adókedvezményektől.
 

Forrás: penzcentrum.hu

Vissza
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2009.
október
05. 11:47

Több mint harmincezren kaptak méltányossági nyugdíjemelést

Szeptember végéig 20 ezer nyugdíjas kapott egyszeri segélyt, 36 ezren részesülhettek havi 2 és 5 ezer forint közötti méltányossági nyugdíjemelésben, 866 ember méltányossági nyugdíjban - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a méltányossági nyugdíjemelésben részesültek közül mintegy 9 ezren ezelőtt még soha nem kaptak ilyen segítséget. Az emelés egy főre jutó átlaga közel 3.200 forint volt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART