2012.
október
31. 16:41

Televízió - Elkezdődött a digitális átállás

Címkék:
digitális átállás A digitális átállás valódi korszakváltás a magyar televíziózás történetében - hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerdán Barcson azon a sajtótájékoztatón, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy elkezdődött az országos átállás az analógról a digitálisra a földfelszíni televíziós műsorsugárzásban.

Szalai Annamária kifejtette: az átállás technológiai váltást, műszaki fejlesztést jelent, amelyhez a rászoruló jogosultaknak segítséget nyújtanak, lehetővé téve a berendezések beszerelését.

A rendhagyó sajtóeseményt - amelybe élő adásban az M1 déli Híradója is bekapcsolódott - azért tartották a somogyi városban, mert augusztusban Sopron mellett a barcsi kistérségben kezdték el, és mostanra be is fejezték azt a tesztprogramot, amelynek alapján legkésőbb 2014. december 31-ig az egész országban át kell állni az analóg földfelszíni sugárzásról a digitálisra.

Az NMHH elnöke jelezte: az átállás még több ingyen fogható csatornát, még jobb kép- és hangminőséget és új szolgáltatásokat jelent majd. Ráadásul ehhez nem is kell feltétlenül új televíziókészüléket vásárolni, hiszen megvan a megoldás arra, hogy a régi televíziókat alkalmassá tegyék a digitális adás vételére, ahogy ezt Barcson tették, és teszik ezt az ország minden településen - emelte ki Szalai Annamária. Hozzátette: a jogosultak számára a digitális adás vételére képes berendezéseket és a szerelésben segítő szakembereket adnak, miként a technikai részletek iránt érdeklődőket is ellátják információval.

A NMHH elnöke kiemelte: a Barcson és a környező településeken megvalósított tesztprogram azt bizonyítja, hogy az önkormányzatok, a lakosság és a szakemberek együttműködése meghozza az eredményt. "Az első megméretés egyértelmű üzenete az, hogy a digitális átállás országosan is biztonságos végrehajtható lesz" - jelentette ki Szalai Annamária.

Piller András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója szerint noha a digitális szolgáltatás már jelenleg is az országnak több mint 98 százalékában fogható, mégis szimbolikus jelentőségű esemény a mostani digitális szolgáltatás elindítása, amely "bár jelenleg egy viszonylag kis területet és viszonylag kevés tévénézőt érint, mégis az első nagyon fontos mérföldköve és lépcsője a digitális átállási, analóg lekapcsolási folyamatnak".

Karvalics Ottó, a Dráva-parti város fideszes polgármestere kiemelte: nagy örömére szolgált, hogy Barcs egy ilyen, az ország életében is jelentős eseménynek adhat otthont. Mint arról beszámolt, Barcson 350, a kistérségben összesen csaknem félezer rászoruló háztartásban szerelték be ingyenesen a digitális televíziózáshoz szükséges berendezéseket.

A vezérigazgató, az NMHH elnöke és Barcs polgármestere az eseményen közösen, egy gomb megnyomásával jelképesen elindították a digitális adást a barcsi kistérség 26 településén.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART