2011.
november
01. 10:18

Temetési segélyek Európában

temetői szobor Európa legtöbb országában az állam hozzájárul a temetés költségeihez. A segély többnyire alanyi jogon jár, függetlenül a temettető jövedelmétől, illetve a temetés költségeitől. De Romániában például csak a nyugdíjasok kaphatnak segélyt, míg az íreknél jövedelemhez kötik.

A segély összegében jelentős különbségek vannak. A Magyar Temetkezés című szakfolyóirat szerint Dánia a legbőkezűbb: egy felnőtt családtag elvesztésekor 1221 euróval – 366 ezer forint – járulnak hozzá a költségekhez. A legkevesebbre – 30 euróra, 9000 forintra – a spanyolok számíthatnak. Az átlag 500 euró –150 ezer forint – körül van.

Magyarországon segélyt a szociális törvény szerint az önkormányzatok adhatnak. Többségük meg is teszi, de erős jövedelemkorlátot állítanak. A támogatás többnyire azoknak jár, ahol a család egy főre jutó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíjminimum kétháromszorosát – idén 57 ezer, illetve 75 500 forintot. – A jogosultak csak ritkán számíthatnak a költségek teljes megtérítésére.

A segélyek összege településenként, a fővárosban kerületenként eltérő. Van, ahol ezt is az öregségi minimumhoz kötik, máshol a legolcsóbb temetés árához. Utóbbi esetben a temetés árának 10-100 százalékát térítik meg.

A temetés költségeit többnyire csak akkor vállalják át teljesen az önkormányzatok, ha a kérelmező létfenntartását veszélyezteti annak kifizetése. A temetkezési szakemberek szerint az egyszeri százezer forintos állami támogatás kijönne a járulékot fizető, de a nyugdíjkort el nem érők befizetéseiből, illetve a köztemetésekre és segélyekre fordított önkormányzati pénzekből.

Forrás: MTI/Népszabadság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART