2012.
november
10. 10:05

Tennivalók a kertben: terményeink elraktározása

Címkék:
répa tárolása Mielőtt ténylegesen beköszöntene a zordabb időszak és lehullana a hó, felettébb fontos teendőnk kiskertünk terményeinek elraktározása.

Akár zöldséget, gyümölcsöt, (vagy dísznövények fagyérzékeny szaporítószervét) tároljuk el télire, tudnunk kell, hogy élő és lélegző szervezetekről beszélünk. A növényi lélegzés bonyolult biokémiai folyamat, melyről elég annyit tudnunk, hogy éppen a lélegzés következtében csökken eltarthatóságuk, és a tárolás során ezt a folyamatot kell szabályoznunk, történetesen lelassítanunk.

Az utóérő, de nem teljesen érett állapotban leszedett termények tovább tárolhatóak, és egyben ellenállóbbak is a mikroorganizmusokkal szemben.

Terményeink tisztán, szárazon és egészségesen kerüljenek be otthoni raktárunkba, melyre a jól szigetelt, szellőzővel ellátott, magas páratartalmú, penészmentes helyiség a legalkalmasabb.

Ha polcrendszeren tárolunk, az egyes szintek között legalább 30-40 cm távolság legyen, mely megkönnyíti a levegő áramlását az eltárolt zöldségek és gyümölcsök között. Mind a helyiséget, mind a tároló eszközöket és a polcokat is lehetőleg fertőtlenítsük (oltott mész, rézgálic stb.).

A teljesen és kevésbé érett, valamint a korai és késői érésű terményeknek eltérő igényeik (pl. hőmérséklet) vannak, és légzési intenzitásuk is eltérő, ezért ha egymás közelébe kerülnek, rövid idő alatt minőségromlás következhet be.

Célszerű az utóérés során etilén gázt termelő gyümölcsöket a zöldségféléktől elkülönítve tartani, ha ez nem oldható meg, akkor a tároló helységet – időjárástól függően – rendszeresen szellőztessük, így a termelődő széndioxid magas koncentrációját is csökkenthetjük, mely gátolhatja az érési folyamatokat és az aromatikus anyagok képződését.

A gyümölcsök hosszabb ideig eltarthatóak, ha egyenként újságpapírba csomagoljuk őket, így az esetleges fertőzések is lényegesen lassabban terjednek.

Mit mivel?

Bepillantva a zöldségek és gyümölcsök kényszerű társas együttélésének mikrovilágába, megállapíthatjuk, hogy a hagymával kizárólag a fokhagyma fér meg jól, hiszen rendkívül magas aromatikus illóolaj-tartalmát átveszi az alma, a körte, de a gyökérzöldségek, a káposztafélék és a tök is, így kölcsönösen oly mértékben lerontják egymás beltartalmi értékét, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak. A fenti okok miatt tartsuk távol az almától a zellert, a petrezselymet és a krumplit is.

A tök a petrezselyem és a körte kivételével minden más terménnyel csak rövid ideig tárolható közvetlen közelségben (pl. burgonya, alma, répa, káposzta, zeller és karalábé). A zöld paradicsomot is a többi terménytől távol, szárastul függesszük fel. A burgonya kizárólag a fokhagymával tolerálja a hosszabb távú együttélést, semmi mással nem. A burgonyát legjobb egy fedeles deszkaládában, a fénytől elzárva tárolni a zöldülés és a csírázás megakadályozása érdekében. Az almától és a körtétől is tartsuk távol a gyökérzöldségeket (főleg a sárgarépát) és a káposztát.

A céklát 1-3 fokon tároljuk, megelőzendő a káros nitritek kialakulását, melynek kapcsán fontos tudni, hogy a nitrogén a növények egyik alapvető építőeleme, ami gyakran nitrát formájában van jelen, mely önmagában nem akut toxikus anyag, de számos probléma okozója lehet. Főleg az üvegházban termesztett primőr tavaszi levélzöldségek tartalmazhatnak nagyobb mennyiségű nitrátot, melynek oka lehet a termesztés módja, a használt vegyszerek és a fényhiány. Azonban a nitrátok a nem megfelelő tárolás alatt a tárolt terményben már nitritté kezdenek átalakulni, ez a folyamat az emberi szervezetben bizonyos baktériumok hatására azonban felgyorsulhat. A nitrit pedig az emberi szervezet számára már méreg, és hasmenést, hányást, szédülést, fejfájást, sőt, szélsőségesen súlyos helyzetben eszméletvesztést, végül halált is okozhat, azáltal hogy a szervezetünkben egyes fehérjékhez kapcsolódva nitrozaminokká is átalakulhatnak, amelyeket az egyik legveszélyesebb rákkeltő vegyületeknek tartanak.

A szedési idő megválasztása szempontjából jó tudni, hogy a növények nitráttartalma a délutáni órákban a legalacsonyabb. A torzsák nitráttartalma igen magas. Fogyasztás előtt, ha 1-2 napig sötétben tartjuk a retket vagy a salátát, akár a felére is csökkenhet a nitráttartalom.

Kovács László
okl. kertészmérnök

Forrás: ingatlanmagazin.com

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART