2011.
október
03. 12:11

Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést

malacnyugdíj Az első félévben majdnem 2000 milliárd forint volt a kormányzati szektor többlete, ez azonban szinte teljes egészében a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának volt köszönhető - derül ki a friss adatokból. A második negyedévben már a GDP 4,1 százaléka volt a hiány, vagyis a nyugdíjpénzek nélkül megint bajban lennénk.

1940 milliárdos többlet

A kormányzati szektor az első félévben 1940 milliárd forintos többlettel rendelkezett, a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásával a szektor bevétele 8464 milliárd, kiadása pedig 6524 milliárd forint volt - közölte a KSH hétfő reggel. A második negyedévben azonban már 288 milliárdos hiányt hozott össze a büdzsé, ami a GDP 4,1 százalékának felelt meg. Ebből az látszik, hogy a nyugdíjpénztári vagyon nélkül ugyanúgy 4 százalék felett lehetne a deficit, mint tavaly, ez pedig ismét nem túl jó hír 2012-re nézve.

2011 első félévében a magán-nyugdíjpénztári vagyonból – a reálhozam és tagdíj-kiegészítés kivételével – a kormányzati szektor bevételeként a nemzeti számlák rendszerében 2677,7 milliárd, illetve 32,0 milliárd forint ezzel kapcsolatos egyéb bevétel elszámolása történt meg. A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint – itt és a továbbiakban a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül – a kormányzati szektor bevétele 5754,5 milliárd, kiadása 6523,8 milliárd, hiánya 769,3 milliárd forint volt, ez utóbbi a GDP 5,5 százaléka. A 2010. I. félévi adatokhoz képest a hiány 25,4 milliárd forinttal magasabb, GDP-arányosan azonban 0,1 százalékponttal alacsonyabb - közölte a statisztikai hivatal hétfő reggel.

A magánnyugdíjpénztári vagyon azonban csak egyszeri bevételként jelenik meg az idei büdzsében, többek között ezért van szükség jövőre jelentős kiigazításra. A 2012-es költségvetés első tervének bemutatásakor múlt pénteken 1000 milliárd forintos egyenlegjavulásról beszélt Matolcsy György. Ha ezt teljesíteni tudja a kormány, akkor tartható lehet a jövő évre vállalt 2,5 százalékos deficit, azonban a szakembereknek inkább azt illetően vannak kétségeik, hogy ezt a kiigazítást sikerül-e valódi intézkedésekkel alátámasztani.

Nagyon visszaestek az adóbevételek

Az idei év első hat hónapjában 0,9 százalékkal csökkentek a költségvetés bevételei az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a jövedelemadó-bevételek 21,4 százalékkal estek vissza az év elején bevezetett egykulcsos családi adózás miatt. Hat hónap alatt összesen 832,8 milliárd forintnyi jövedelemadó folyt be a kasszába a tavalyi 1039,1 milliárd után. Mindez azt támasztja alá, amit már korábban is tudni lehetett: az év elején bevezetett adóváltozások nagyságrendileg 400 milliárd forintot hagynak idén az emberek zsebében.

A társadalombiztosítási hozzájárulások fél év alatt 15,3 százalékkal nőttek, ami egyrészt a nyugdíjjárulék emelésének, másrészt pedig az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett volt magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseinek köszönhető. Ők ugyanis ezentúl az államnak fizetik teljes járulékukat, sőt egy évig átmenetileg azok járulékát is átirányították, akik a maradás mellett döntöttek.

Csökkentek a büdzsé áfabevételei is az első félévben: a tavalyi 1186 milliárd után most 1136 milliárd folyt be ezen a soron. Ez elsősorban a kiskereskedelmi forgalom visszaesésével magyarázható.

Visszafogták az egyéb kiadásokat

A kiadásokat vizsgálva az derül ki, hogy elsősorban az "egyéb kiadásokat" fogta vissza a kormány, főleg a második negyedévben. Az első három hónap 611,6 milliárdos adata után ezen a soron 482,9 milliárd forint látszott április és június között. Fél év alatt az egyéb bevételek 1094,5 milliárdot tettek ki a tavalyi 1076,9 milliárd után, vagyis még a második negyedéves visszafogott költekezés is csak arra volt elég, hogy csökkenjen a túlköltekezés mértéke tavalyhoz képest.

A kormányzati beruházások szintén jelentősen emelkedtek a második negyedévben, az első negyedév 114,2 milliárd forintja után 183,5 milliárdot tettek ki. Az első félév 297,7 milliárdos beruházásai azonban még így is elmaradtak az előző év hasonló időszakában tapasztalt 315,5 milliárdtól.

Pénzbeni társadalmi juttatásokra fél év alatt 2160 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a tavalyi 2118,1 milliárd forint után. Ezen a soron 2012-től a kormány tervei szerint jelentős csökkenés lesz tapasztalható, ugyanis felülvizsgálják majd a rokkantnyugdíjakat, illetve már az idén megszüntették a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét.

Forrás:mfor.hu

Vissza
2010.
szeptember
29. 07:31

A nyugdíjasok menthetik meg az országot

A nyugdíjasok menthetik meg az országot A magyar kormány joga eldönteni, milyen gazdaságpolitikai eszközöket választ a foglalkoztatás növelésére, az unió ebben tud támogatni. Ezt mondta a Napi Gazdaságnak Andor László, az EU munkaügyi biztosa, aki szerint a magyar költségvetési mozgásteret segítheti a nyugdíjreform változó elszámolása.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2011.
augusztus
24. 18:57

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. júniusban 0,5%-kal mérséklődött, az első félévben lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júniusi forgalom volumene 0,5%-kal elmaradt az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
2011.
július
05. 11:16

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány A magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának köszönhetően az első negyedévben soha nem látott mértékű, 2200 milliárd forint volt a költségvetés többlete. A vagyon nélkül azonban a GDP 6,6 százaléka volt a hiány, ami rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Tovább
2011.
augusztus
23. 16:32

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam A kormány gyorsan akarja rendezni a július végén elmeszelt magyar áfaszabályozás következtében kieső adóbevételeket. Idén ugyanis még fedezetet nyújt a 100-200 milliárd forintos összegre az államhoz került nyugdíjvagyon.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART