2011.
május
11. 19:37

Tényleg ez a százezres nyugdíj ára?

Címkék:
jegygyűrűk Hivatalosan is egybekelt nevelt lányával Fekete Gyula nyugdíjas. Mint arról néhány hete beszámoltunk, a 73 éves baranyai férfi azért vette feleségül nevelt lányát, hogy a nő - az idős férfi halála után- özvegyi nyugdíjban részesülhessen. Így a rokkantnyugdíjas nő a jelenlegi 33 ezer forint helyett akár havi százezret is kaphat majd.

Hétfőn kimondták a boldogító igent a szentlőrinci Esterházy-kastélyban, a mai városházán az anyakönyvvezető előtt. Húszan voltak kíváncsiak az eseményre, s alighanem annyian fognak majd megérkezni szombaton Bodára, a lakodalomba is - értesült a bama.hu. Gyula 26 évet, 5 hónapot és 19 napot dolgozott bányászként Pécsett mint szakvezető vájár, így százezer feletti a nyugdíja, s ha még sokáig él, még több lesz.

A különös elgondolás szerint a férfi halála esetén felesége özvegyi nyugdíja akár százezer forint is lehet. A jogszabály szerint az özvegyi nyugdíj összege egy évig az elhunyt nyugdíjának 60, utána 30 százaléka.

A hivatalos definíció szerint az özvegyi nyugdíj házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátás.

Amennyiben az elhunyt házastárs nyugdíjas volt, az özvegyi nyugdíjigényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lapon. A kérelemhez mellékelni kell a halotti és a házassági anyakönyvi kivonatot. Amennyiben a házastárs a halálát megelőzően nyugellátásban nem részesült, illetve rendszeres szociális járadékot, átmeneti járadékot, egészségkárosodási járadékot kapott, az igényt a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell benyújtani.

Abban az esetben, ha az özvegy az újabb házasságkötéskor a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, az özvegyi nyugdíj megszüntetésre kerül. Amennyiben az özvegy már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt az özvegyi nyugdíjra jogosultsága a házasságkötés következtében nem szűnik meg.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART