2011.
november
10. 11:20

"Természetes, hogy lesz nyugdíj"

Címkék:
Selmeczi Gabriella Arra, hogy 20-30 év múlva is legyenek öregségi nyugdíjak, nem a magánpénztárak, a tőzsdei befektetések vagy a különböző pénzalapok jelentik a garanciát, hanem a magyar állam és a Magyarország mögött álló tízmilliós társadalom - mondta el Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdán a Kulturális Szalon Teaházi beszélgetések elnevezésű rendezvényen. Az országgyűlési képviselő arról tájékoztatott, idén novemberben egyösszegű, 6 százalékos nyugdíj-kiegészítést kapnak a nyugdíjasok, 2012. január elsejétől pedig 4,2 százalékkal nő a nyugdíjak összege.

Halász Zsuzsa újságíró, a beszélgetés moderátora emlékeztetett, jelenleg a Széll Kálmán Terv részeként a nyugdíjbiztosítási rendszer teljes átalakítása folyik. Az ezzel kapcsolatos rémhírek kapcsán megjegyezte, ezek sztereotípiákat generálhatnak. Az első ilyen - mint mondta - annak elhíresztelése, hogy megszűnhet a nyugdíjrendszer.

Selmeczi Gabriella ezzel kapcsolatban azt mondta, az állami nyugdíj legfőbb garanciája az állam és a társadalom megléte, valamint az, hogy az emberek dolgoznak, és minden hónapban befizetik a járulékokat. A fideszes politikus felidézte, mikor 2010-ben átvették a kormányrudat, azzal szembesültek: nincs elég pénz a nyugdíjkasszában. Arra, hogy 20-30 év múlva is legyenek öregségi nyugdíjak, nem a magánpénztárak, a tőzsdei befektetések vagy a különböző pénzalapok jelentik a garanciát, hanem a magyar állam és a Magyarország mögött álló tízmilliós társadalom - húzta alá Selmeczi.

Természetes, hogy lesz nyugdíj, a kérdés mindig az, hogy mekkora nyugdíjat tud kitermelni magából az adott ország gazdasága – folytatta Selmeczi Gabriella. Emlékeztetett, 2010-ben megállapodást kötöttek a nyugdíjas szervezetekkel, miszerint bármi történjen, garantálják és megvédik a nyugdíjak értékét. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak értékét minden évben legalább annyival kell emelni, amekkora az infláció.

A Fidesz szóvivője arról tájékoztatta a jelenlévőket, a nyugdíjak jövő év január elsejétől 4,2 százalékkal emelkednek, de még ezt megelőzően novemberben, egyösszegű, 6 százalékos nyugdíjkiegészítést kapnak a nyugdíjasok.

Halász Zsuzsa a magánnyugdíjpénztárak kapcsán arra az ellenzéki vélekedésre hívta fel a figyelmet, hogy a kormány „lenyúlta” a magánnyugdíjpénztárak vagyonát. Selmeczi Gabriella erre reagálva elmagyarázta, a magánnyugdíjpénztáraknak nem volt vagyonuk, az a pénz, ami hozzájuk befolyt, a tagok pénze volt, emiatt az állami nyugdíjkasszában évről-évre nagyobb hiány alakult ki. A szocialista kormányok a helyzet rendezése érdekében először az adókból csoportosítottak át pénzt a nyugdíjkasszába, majd hitelt vettek fel.

A kormány megvédte a nyugdíjkasszát

2010 nyarán az Orbán-kormány azzal szembesült: sürgősen tenni kell valamit, hogy a nyugdíjrendszer fennmaradjon, ezért a kormány rábízta az emberekre, válasszanak, akarnak-e a magánnyugdíjpénztárban maradni, vagy visszatérnek az állami rendszerbe – folytatta Selmeczi Gabriella. Elmondta, az utóbbi esetében a kormány garantálta, hogy az emberek adómentesen felvehetik a reálhozamot, és az állam átvállalja az esetleges veszteségeket. Ennek következtében az állampolgárok 97 százaléka az állami nyugdíjrendszer biztonságát választotta, a reálhozamok pedig kifizetésre kerültek. Ezzel a lépéssel a kormány megvédte a nyugdíjkasszát, és Magyarország elindulhatott azon az úton, hogy visszafizesse tartozásait – emelte ki a szóvivő.

Arra a kérdésre, megmarad-e az özvegyi nyugdíj, Selmeczi Gabriella úgy válaszolt, a szocialisták annak érdekében, hogy visszaszerezzék a hatalmat, bármit képesek kitalálni, de abba nem gondolnak bele, ha egy özvegyi nyugdíjas azt hallja, hogy elveszik a nyugdíját, vagy egy nyugdíjast azzal riogatnak, nem kapja meg jogos járandóságát, akkor megrémül.

Az özvegyi nyugdíjat nem vesszük el, nem csökkentjük, hanem januártól ugyanúgy, 4,2 százalékkal emeljük, mint az öregségi nyugdíjat – jelentette ki Selmeczi Gabriella, hozzátéve, ugyanez érvényes az árvaellatásra is. Egyben leszögezte, aki már valamilyen formában korhatár előtti nyugdíjat vesz igénybe, az természetesen a jövőben is megkapja járandóságát, erre jogosult lesz.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője két kivételt említett, eszerint azok az országgyűlési képviselők és rendvédelmi dolgozók, akik nem töltötték be az 57. életévüket, és az öregségi nyugdíjkorhatár előtt mentek nyugdíjba, azok 16 százalék adót fognak fizetni a járandóságuk után.

Nem lesz ingatlanadó

Az ingatlanadóval kapcsolatos felvetésre Selmeczi Gabriella úgy reagált, az ingatlanadót a jelenlegi kormánynak nem áll szándékában bevezetni. Emlékeztetett, ezt az adófajtát a szocialista kormányok kívánták bevezetni, de az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, ezért nem vetették ki. Az ingatlanadó ötletét sem a Fidesz-frakció, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem támogatja – húzta alá Selmeczi Gabriella.

A kommunista rendszer egykori vezetőinek nyugdíjfelülvizsgálatával kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott, sajnálja, hogy a döntéshozók csak most, 21 évvel a rendszerváltást követően kezdtek el foglalkozni ezzel a kérdéssel. Igazságtalan, hogy vannak az országban olyan emberek, akik abból éltek és szereztek magas nyugdíjat, hogy másokat tönkretettek – fűzte hozzá Selmeczi. Elmondta azt is, jelenleg a pártok között egyeztetés folyik a témát illetően, és az MSZP-t leszámítva mindenki egyetért abban, hogy a kiemelt kommunista nyugdíjakat valamilyen formában meg kell adóztatni, vagy vissza kell venni.

Forrás: fidesz.hu

Vissza
2011.
október
20. 10:29

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés Sikerült a nyugdíjakat megvédenie és „nem kérdés”, hogy húsz-harminc év múlva a magyar embereknek lesz nyugdíja – közölte szerdán az ATV Startban Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a kormányváltáskor „nem volt igazából elég pénz a nyugdíjkasszában, tehát nem igazán tudtunk volna miből fizetni”.
Tovább
2011.
július
23. 09:14

Selmeczi újra csúsztat nyugdíjügyben

Selmeczi újra csúsztat nyugdíjügyben "Beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot" - fogalmazott a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella szerint több mint félmillió, a magánpénztárakból visszalépő ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2011.
július
22. 12:19

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása Selmeczi Gabriella szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azzal támasztotta alá pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több mint félmillió ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2010.
december
17. 09:39

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre Az állami szervek készen állnak, hogy közbelépjenek, ha probléma van. Aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, arra úgy tekintenek, mintha korábban ki sem lépett volna a magánnyugdíjpénztárba - fejtette ki többek közt a nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott a Ma reggel pénteki műsorában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART