2011.
június
10. 17:35

Teszteli a népet a kormány?

Címkék:
mszp logó Az MSZP szerint a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek megvonásával a kormány azt teszteli, hogy később más társadalmi csoportok szerzett jogait is elveheti-e.

Erről Mesterházy Attila pártelnök pénteken beszélt újságíróknak, miután szocialista képviselők a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel egyeztettek.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a kormánytöbbség által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítás nemcsak a rendvédelmi dolgozók, hanem mások esetében is lehetővé teszi a korhatár előtti nyugdíj megvonását, csökkentését és szociális ellátássá alakítását, így ha a rendvédelmiseknél ez megtörténik, "mindenki sorra kerülhet". Szavai szerint ezért a rendvédelmi szakszervezetek küzdelme arról is szól, a kormány megérti-e, hogy még kétharmados többséggel sem tehet meg mindent.

Az MSZP elnöke megismételte: elfogadhatatlannak tartják a szerzett jogok elvételét és a visszamenőleges hatályú törvényalkotást, a szolgálati nyugdíj szabályainak megváltoztatását csak a jövőre vonatkozóan, az érdekképviseletek bevonásával és egy életpályamodell megalkotásával együtt tekintik elképzelhetőnek.

Kiemelte, hogy a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeikért cserébe számos munkavállalói jogról mondanak le, így tűrhetetlen, hogy bűnbakká tegyék őket.

Harangozó Tamás, a szocialisták elnökségi tagja a sajtótájékoztatón azt mondta: a visszamenőleges hatályú törvényalkotás csak diktatúrákban szokás. A szolgálatinyugdíj-rendszert indokoltnak tartja és fenntartaná az MSZP, a részletszabályokról azonban lehet és kell tárgyalni - tette hozzá.

A kormány terveiről azt mondta: nem gondolták végig, hogy a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményének megvonása tömeges pályaelhagyáshoz vezethet, és így súlyos közbiztonsági kockázatot jelent. Ugyanakkor kitért arra is, az MSZP fontosnak tartja, hogy a társadalom hasznosíthassa azoknak a korábban a rendészeti szervek állományába tartozóknak a tapasztalatát, akik továbbra is készek dolgozni.

A szocialisták ezért azt javasolják, hogy legyen állami feladat az állami intézmények és állami tulajdonú gazdasági társaságok vagyonának őrzés-védelme. Harangozó Tamás kifejtette: akár költségvetési szervként, akár kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaságként létrehozható volna olyan szervezet, amely elláthatná ezt, a jelenleg többnyire magántulajdonú biztonsági cégek által végzett feladatot.

Az MSZP-s képviselő szerint így legalább hatezer korábbi rendvédelmi dolgozó kaphatna munkát. Hozzátette: a szocialisták véleménye, hogy a már nyugdíjban lévő rendvédelmiseket kizárólag ösztönzéssel, nem fenyegetéssel és szerzett jogaik megvonásával lehet visszavezetni a munkaerőpiacra, így javaslatuk erre irányul.

Harangozó Tamás az ügyben írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, azt tudakolva, a kormány egyetért-e a javaslattal. Mint mondta, kezdeményezésüket eddigi intézkedései alapján támogathatja a kormány, hiszen elfogadásával az állam venné kézbe saját vagyonának védelmét. Ezzel kapcsolatban idézte Orbán Viktor október 18-i napirend előtti felszólalását, amikor a miniszterelnök azt mondta, hogy "ki kell söpörni a magánérdeket az állami vállalatok világából is".

Forrás: ma.hu

Vissza
2011.
június
09. 15:43

Bejelentették a sztrájkot a mozdonyvezetők

Bejelentették a sztrájkot a mozdonyvezetők Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción, csütörtökön a Kossuth téren bejelentette: június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.
Tovább
2011.
június
04. 13:19

Nem csak az egyenruhásokról van itt szó

Nem csak az egyenruhásokról van itt szó Kónya Péter, a rendészeti sztrájkbizottság volt elnöke több fórumon hangoztatta: ha az egyenruhások nyugdíját megadóztatják, az előbb-utóbb valamennyi nyugdíjasra hatással lehet.
Tovább
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART