2012.
október
17. 17:36

Tetanusz - Elég vakcinát ígérnek

Címkék:
injekció Már a héten megkezdik a tetanusz elleni vakcinák kiszállítását; a több hónapra elegendő mennyiségből szombatig valamennyi Budapesten és megyeszékhelyen működő kórház, a jövő hét közepétől pedig az összes kórház, közforgalmú gyógyszertár készleteinek feltöltésére lesz lehetőség - közölte Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet-Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI).

A Népszabadság írt szerdai számában arról, hogy országszerte hiánycikk a tetanusz elleni oltóanyag, amelyet valamennyi szúrt, harapott, lőtt sérülés esetén kötelező adni a sérülteknek. A lap arra is emlékeztetett: tavaly ősszel is voltak gondok az ellátással. A szer életmentő gyógyszernek számít, egy nagyobb kórház sürgősségi ügyeletén naponta 40-50 ampullát is elhasználnak.

A GYEMSZI-OGYI MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: a Novartis Vaccines and Diagnostics GmbH szeptember 12-én jelentett átmeneti termékhiányt a készítményre, eredetileg kéthetes időtartamra. Ezt azonban azóta kétszer további 2-2 héttel meghosszabbította, legutóbb október 11-én.

A készítmény pótlására a hiány ideje alatt egyedi importlehetőség van, ez elsősorban a kórházak és szakrendelők számára nyújt lehetőséget készleteik feltöltésére. Ezen egyedi importigényekre a GYEMSZI-OGYI soron kívül ad engedélyt - emelték ki.

A GYEMSZI-OGYI a nagykereskedők közlésére hivatkozva azt írta: az egyedi importot folyamatosan fedezni tudják, a megrendeléseket a szállítók visszaigazolták. Ez alapján a megrendelők már a héten megkaphatják a vakcinákat.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja a GYEMSZI OGYI-t időközben tájékoztatta, hogy a Tetanol Pur vakcinából nagyobb, többhavi szükségletet fedező tétel érkezik.

A hosszú hétvégén még esetlegesen fellépő helyi vakcinahiány esetére a GYEMSZI-OGYI az orvosoknak azt javasolja, hogy a betegeket a vakcinával ellátott kórházakba irányítsák - írta az intézet. Megjegyezték, hogy a Tetanol Pur helyett sürgős szükség esetén a tetanusz toxoidot tartalmazó kombinált vakcinák (Di-Te, Di-Per-Te) is alkalmazhatók.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART