2012.
november
30. 10:55

Tévedésben élnek a nyugdíj előtt állók - Angliában

Címkék:
London Az Egyesült Királyságban publikáltak egy tanulmányt, ami a nyugdíj előtt álló korosztályt vizsgálta, az eredmények pedig különösen rosszak. Az emberek az elemzés szerint túlságosan optimistán ítélik meg a helyzetüket, jellemzően alulbecslik, hogy mennyi időt fognak nyugdíjban tölteni, míg az 52-64 éves korosztályból minden harmadik képtelen megmondani, hogy mekkora nyugdíjra számíthat. A szerzők végkövetkeztetése az, hogy azonnal el kell kezdeni nagyobb összegeket megtakarítani, különben tömeges elszegényedésre lehet számítani a friss nyugdíjasoknál - írja a The Telegraph.

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) és a National Association of Pension Funds (NAPF) friss felmérése szerint az Egyesült Királyságban a nyugdíj előtt álló generáció nem tudja jól felmérni a helyzetét, ha a nyugdíjról kérdezik őket, az 52-64 év közötti emberek harmada például nincs tudatában, hogy milyen nyugdíjra számíthat a korhatár betöltése után. Sőt 10-ből minden hatodik ember azt sem tudja megmondani, hogy körülbelül hány évet lesz a nyugdíjban, amiért nehéz megállapítani, hogy pontosan mekkora megtakarításnak kell ennek finanszírozásához összegyűlnie.

Az elemzés szerint az ötvenes éveiben járó nők azt gondolják, hogy 84 éves korukig fognak élni átlagosan, míg már most is a várható élettartam 88 év lenne. A férfiaknál kisebb az eltérés, ők úgy gondolják, hogy átlagosan 83 éves korukig fognak élni, miközben a várható élettartam 85 év. Már jelenleg sincs meg az elégséges megtakarítás az embereknél, hogy az időskori megélhetésüket rendesen biztosítsák, és mivel rosszul is becsülik meg a nyugdíjban töltött időt, ezért még rosszabb a helyzet.

Mindennek egyenes következménye, hogy az Egyesült Királyságban több millió munkavállaló a nyugdíjban fog csak azzal szembesülni, hogy a korábbi elképzeléseihez képest kevesebbet kap kézhez, és nagyobb jövedelem visszaesést kell elszenvednie. Pontosan ezért a kutatás legfontosabb következtetése, hogy az embereknek többet kell megtakarítaniuk, hiszen a jelenlegi vagyon nem lesz elegendő a megfelelő nyugdíjhoz.

Az Egyesült Királyságban a nyugdíjrendszerben az alapszintű állami nyugdíjra egy komolyabb mértékű vállalati pillér épül rá, nagyon sokaknak van a foglalkoztatójuk által szponzorált nyugdíjalapban megtakarítása, azonban itt is nagyobb tévedésekre derült fény. Az emberek szerint, hogy a nyugdíjban kellő jövedelmet tudjanak kapni, ahhoz a megtakarításaiknak a mostani szintekhez képest a nyugdíjig közel 80 százalékkal kellene emelkednie, miközben jelenleg a nyugdíjalapok alig tudnak 4 százalék feletti hozamokat felmutatni.

Jellemzően az emberek túlságosan optimisták a nyugdíjukat illetően, sok esetben azzal próbálják megoldani a szorult helyzetüket, hogy alulbecslik, mennyi időt is töltenek a nyugdíjban. Ez nagyon súlyos hiba, hiszen amikor a megtakarítást járadékká váltják át, akkor az éppen aktuális várható élettartam szerint teszik majd meg, ami azt jelenti, hogy jóval kisebb nyugdíjat fognak készhez kapni az emberek. Nincs mit tenni, el kell kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra, ezt még akár az 50-es éveiben járó foglalkoztatottak is megtehetik.

Forrás: Portfólió

Vissza
2012.
november
03. 10:16

A brit nők gondolnak a nyugdíjra

A brit nők gondolnak a nyugdíjra A YouGov piackutató és a Glamour magazin közös felmérése szerint pénzügyileg igen tudatos a 21. századi brit nő: többségük megtakarít és gondol a nyugdíjjal - derül ki az ELTE TÁTK hírleveléből.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART