2012.
augusztus
09. 10:32

Tévedésben élnek az angolok is, ha a nyugdíjról van szó

Címkék:
london A Baring Asset Management friss felmérése szerint a britek közel 44 százaléka szerint, amikor a munkát abbahagyják idős korukban, akkor várhatóan nem a nyugdíjból fognak megélni. Az állami nyugdíj sokak szerint nem lesz elég arra, hogy az életszínvonalukat fenn tudják tartani, ezért más forrásokból próbálják előteremteni a szükséges összegeket. A felmérés azért is tanulságos, mivel minden negyedik ember egyszerűen nem tudja, hogy miből tudja majd a nyugdíjas kori betevőjét előteremteni - írja a Telegraph.

A vagyonkezelő 1500 embert kérdezett meg, a válaszadók 30 százaléka pedig a nyugdíj helyett a saját megtakarítására akar támaszkodni nyugdíjas korában. Hasonló arányban voltak azok a válaszadók, akik azt mondták, hogy az életszínvonalukat a saját ingatlanvagyonuk felélésével próbálják megoldani. Sőt nem elhanyagolható, 17 százalékos arányban mondták azt az emberek, hogy az örökségükből akarnak majd megélni.

A vagyonkezelő felmérése is bizonyítja, hogy az állami nyugdíjban való bizalom historikus mélységben van, és sokan még nem gondolnak az idős korukra, ami egybecseng a nyugdíjalapok szövetségének figyelmeztetésével, miszerint az ország alvajáróként egy nyugdíjválság felé halad.

Mario Valensise, a Baring befektetési igazgatója szerint nagyon meglepő, hogy az angolok mennyire másként gondolkoznak az időskori életszínvonal fenntartásának módjáról. Nagy probléma, hogy például amikor a diverzifikáció és a több lábon állás fontos lenne, akkor sok válaszadó abban próbál hinni, hogy örökségből meg tudja majd oldani a problémáit, ami hatalmas tévedés.

Valensise szerint a felmérés legnagyobb tanulsága, amely a legnagyobb kihívást jelenti egyben, hogy az emberek fele gyakorlatilag elismerte, hogy vagy nem lesz hivatalos nyugdíja, vagy olyan alacsony mértékű lesz az, hogy abból nem tud majd megélni. A kormány próbál ez ellen tenni, egy friss módosítás szerint egy olyan rendszert hoznának létre, amely szélesebb kör számára tenné elérhetővé a nyugdíjcélú megtakarításokat.

A rendszer októbertől a vállalati nyugdíjprogramokat akarja kibővíteni, az új rendszerben a résztvevő munkavállalók számára automatikusan fog utalni bizonyos összeget a munkáltató, amit viszont a munkavállalónak is ki kell egészítenie. Először csak a bruttó jövedelem egy százaléka lesz az elvárás, ez viszont 2018-ig 8 százalékra fog emelkedni, amelyből a munkavállalónak 4 százalékot kell állnia. A kritikusok szerint éppen az alacsony keresetűek számára lesz nehézkes az új rendszer, hiszen így kevesebb pénzt vihetnek haza, ezért sokan a rendszerből való kimaradással reagálhatnak.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART