2012.
február
17. 16:31

Tévéfüggő magyarok

Címkék:
tévénézők Összesen 4,01 millió hazai háztartásban van televíziókészülék, és nagyjából félmillió otthonban három, vagy annál több berendezés is található az AGB Nielsen tavaly őszi felmérésének adatai szerint. Naponta átlagosan 4,8 órát tévézünk, a legtöbbet a 60 évnél idősebbek töltik a készülékek előtt, napi 6,5 órát.

Valamilyen televíziós előfizetéssel 3,22 millió háztartás rendelkezett tavaly ősszel az AGB Nielsen adatai szerint, 1,79 millió otthonban pedig már digitális előfizetést használtak. Ugyanakkor még mindig közel 700 ezer háztartásban csak analóg földi vétellel rendelkeznek. Az IPTV-s otthonok száma 0,16 millió a felmérés szerint.

 

Egy átlagos napon a teljes népesség 79 százaléka kapcsolja be a televíziókészüléket. A legtöbbet a 60 évesnél idősebbek ülnek a képernyő előtt, naponta átlagosan 6,5 órát. A teljes lakosságot vizsgálva az átlag 4,8 óra volt a múlt év őszén. Különösen aggasztó, hogy a felmérés alapján a 4-12 évesek naponta átlagosan 3,5 órát tévéznek. A legkevesebb időt a 13-17 évesek töltik a tévék előtt, naponta 2,9 órát.

 

Az elmúlt egy évben jelentős változás történt a háztartásokban található tévékészülékek minőségében. Míg 2010-ben az LCD/Plazma/LED vagy projektoros készülékek aránya mindössze 18 százalék volt, addig a múlt év végén már 26 százalékra nőtt ez az érték. A nagyfelbontásra (HD) képes berendezések aránya 2010-ben 17 százalék volt, tavaly pedig már 25 százalék.

 

A hazai háztartásokban főként 4-10 éves tévék találhatók, arányuk 55 százalék. 3 évesnél fiatalabb készülékek a tévével rendelkező otthonok 23 százalékában vannak, míg a hazai háztartások 7 százalékában 16 évesnél régebbi tévék vannak. DVD/házimozi felvevő vagy lejátszó a televíziós háztartások 56 százalékában van, videó 29 százalékukban, felvevő DVD (DVDR)/házimozi 10, míg merevlemezes TV-készülék vagy beltéri egység 9 százalékukban.

 

A televízióval rendelkező háztartások 89 százalékában van mobiltelefon, felében internet és 55 százalékában személyi számítógép. Viszont már az otthonok 4 százalékában van TV-nézésre is alkalmas mobilkészülék.

Forrás: Marketing&Média

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART