2013.
március
10. 08:43

Tevékeny időskor - évzáró

soltész miklós A kormány minden eddigi lépésével azt próbálta megalapozni, hogy a családok megerősödjenek - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken, a "tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" zárórendezvényén Budapesten.

Asztalosné Zupcsán Erika egy európai uniós felmérésre hivatkozva azt mondta: a fiatalok keveset, vagy egyáltalán nem nyitják az idősekre az ajtót, sokukat havonta sem látogatják hozzátartozóik. A felmérés következtetései közül megemlítette azt is, hogy ma Magyarországon nem a nyugdíj a legnagyobb szegénységi kockázat.

Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója azt mondta, olyan ellátórendszer élén áll, amelyben a nyugdíjak megőrizték reálértéküket. A gyerekek, a fiatal generációk jelentőségét említette, s reményét fejezte ki, hogy a kormányzat - például a családi adókedvezmény bevezetésével - hosszabb távon kedvező társadalmi klímát hozott létre. Kiemelte: a nyugdíjrendszer generációk szövetsége, s a kormány a generációk szövetségének megerősítését célozza.

Soltész Miklós, az Emmi szociális és családügyi államtitkára köszöntőjében az idősek iránti tisztelet fontosságát hangsúlyozta. Emlékeztetett: az elmúlt évben 250 rendezvény volt országszerte.
Külön szólt arról a kormányzati döntésről, amely lehetővé tette a nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjazását, amelyről azt mondta: őket is meglepte, hogy már a 85 ezres határt is átlépte az igénybe vevők száma.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART