2011.
június
16. 21:11

Tiltakozások Debrecentől Zalaegerszegig

Címkék:
demonstráció illusztráció Tizenöt megyeszékhelyen autós figyelemfelhívó demonstrációt tartott négy szakszervezeti szövetség, négy vidéki városban pedig tüntettek azt követelve a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által szervezett tüntetésen Debrecenben 101, szakszervezeti zászlókkal, magyar nemzeti lobogókkal, léggömbökkel feldíszített személygépkocsival vonultak fel az országos demonstráció részeként az autós tüntetésen.

Tóth Dezső, az MSZOSZ hajdú-bihari területi képviselője az MTI-nek a helyszínen elmondta: a megye számos településéről érkeztek résztvevők, hogy tiltakozzanak a kormánynak a munkavállalókat hátrányosan érintő döntései ellen.

A menet délután három órakor indult a debreceni Főnix csarnok parkolójából, s rendőri biztosítással, lassú tempóban haladt végig a városon, több kereszteződésben hatalmas dugókat okozva. A demonstrálók közül néhányan bohóc maszkot viseltek.

Zalaegerszeg: vasutasok is csatlakoztak

Zalaegerszegen mintegy negyed órás volt az autós-motoros tiltakozó felvonulás a belvárosban. Szalai Géza, az MSZOSZ helyi szervezője az MTI-nek elmondta: az előzetes jelentkezésekhez képest csaknem kétszer annyian, mintegy 120 járművel vettek részt a demonstráción, amelyhez olyan szakszervezetek is csatlakoztak - köztük a Liga -, amelyek korábban nem jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozó rendezvényen.

Hozzátette: a négy szervező szakszervezeti szövetség mellett olaj- és energiaipari tömörülések, vasutas és volános dolgozók, de honvédségi és rendőrségi szakszervezetek is jelen voltak az akción. A tiltakozó felvonulók főként Zalaegerszegről és Nagykanizsáról érkeztek, de a megye más települései is képviseltették magukat.

Félszáz kocsival tüntettek Kecskeméten

Kecskeméten mintegy ötven személygépkocsi vett részt az autós demonstráción; a város szélén lévő áruház parkolójából rendőri felvezetéssel indultak az autók a város központja felé.

Sárosi Péter, az MSZOSZ Dél-alföldi Regionális Képviseletének vezetője az MTI-nek elmondta: csütörtökön reggelig 55 személygépkocsi, valamivel több mint száz személy jelezte részvételét a demonstráción. Az MTI kérdésére elmondta: a gyülekezés helyén, majd a gépkocsi oszlopban megjelent MSZP-s helyi politikusok magánemberként voltak jelen. Az áruház parkolójában, a gyülekezés helyszínén több helyi szocialista politikus - közöttük Király József, az MSZP helyi szervezetének elnöke - is megjelent.

Forgalomlassítás Kaposváron is

Kaposváron a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKSZ) által meghirdetett forgalomlassító demonstráción 28 gépjárművel mintegy félszázan vettek részt csütörtök délután. Ezzel egy időben a belvárosban, az Európa parkban valamivel több mint 300-an gyűltek össze a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szervezte tiltakozó megmozdulásra, kapcsolódva az országos szakszervezeti akcióhoz.

A járműkonvoj rendőri felvezetéssel dudálva, több autón transzparensekkel, két kört tett meg Kaposvár belvárosában. Az Európa parkban az MSZOSZ-hez tartozó ágazati szakszervezetek képviselői mondtak beszédet, kifejtve, hogy nem értenek egyet a kormánynak a szakszervezetek megkerülő, a munkavállalókat sújtó intézkedéseivel.

Nyolcvan tüntető Nyíregyházán

Nyíregyházán a Rákóczi útról indult az MSZOSZ helyi szervezete által szervezett, autós felvonulással egybekötött demonstráció. A több mint hatvan autó konvojban, rendőrségi felvezetés mellett a belvároson keresztül érkezett meg a Búza térre. A sofőrök dudálással, illetve az autókra helyezett zászlókkal igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét. A mintegy nyolcvan tüntető a téren békésen, csendesen beszélgetve demonstrált.

Markovics Tamás, az MSZOSZ megyei képviseletének vezetője az MTI kérdésére sikeresnek nevezte a figyelemfelhívó tüntetést, s mint fogalmazott, Nyíregyháza életében szokatlan dolgot vitt véghez a szervezet. Markovics Tamás szerint a kormánynak változtatnia kellene hozzáállásán, a szakszervezeteket pedig egyenrangú partnernek kellene tekintenie, hiszen a munkavállalókat Európában a szakszervezetek képviselik.

Forrás: nol.hu

Vissza
2011.
június
02. 20:09

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket A kormány elégedett, az érdekvédőket viszont sokként érte a hivatásosok életpályájáról és korkedvezményes nyugdíjról szóló kormányzati elképzelés. A mai tárgyaláson Orbán Viktor is részt vett, aki elutasította, hogy a két ügyet együtt tárgyalják.
Tovább
2011.
június
16. 20:55

Fordított fülkeforradalom

Fordított fülkeforradalom Továbbra is hosszú sorokban várakoznak a rendvédelmi dolgozók a budapesti Alkotmány utcában kialakított "szavazófülkéknél", hogy a csütörtöki demonstráció keretében jelképesen visszavonják a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly leadott szavazataikat - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A Parlament közelében rendőrök, tűzoltók, börtönőrök tüntetnek a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen; a tömeg késő délutánra megtöltötte az Alkotmány utca Kossuth tér és Bihari János utca közötti részét.
Tovább
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
június
08. 08:56

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt.
Tovább
2011.
június
16. 08:17

Országszerte tüntetnek ma

Országszerte tüntetnek ma Négy szakszervezeti szövetség tart ma autós figyelemfelhívó demonstrációt 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART