2012.
május
07. 09:27

Tízezer embert "lenulláztak"

Címkék:
rehabilitáció Csak az ügyfél hibája lehet, ha nem kapta meg a rokkantnyugdíjasoknak címzett, felülvizsgálatról szóló küldeményt - legalábbis a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság szerint. Mintegy 10 ezer ember májustól egyetlen forintot sem kap. A felülvizsgálatot végző intézet főosztályvezetője a felesleges hisztériát emleget, míg a betegek megalázó, néhány perces vizsgálatról beszélnek.

Mintegy 10 ezer rokkant ellátás nélkül marad, ennyien nem jelentkeztek ugyanis a kötelező vizsgálatra. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, hogy 194 ezer 636 felülvizsgálatra szóló behívólevelet postázott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tértivevénnyel. Szerintük csak az ügyfél hibája lehet, ha a levelet nem kapta meg. (Ha a beteg úgy érzi, tőle független ok miatt nem tudta visszaküldeni a jelentkezés lapot, akkor fellebbezhet). A "mintegy" 10 ezer rokkantnyugdíjas ellátását határozatban vonják meg, ez a folyamat már megkezdődött, ők májustól egyetlen forintot sem kapnak

A "mintegy" szó felveti a kérdést: miért nincs még mindig pontos adat arról, hányan nem jelentkeztek, a válaszokat ugyanis március 31-ig kellett postára adni. Annak, hogy az érintettek miért nem küldték vissza a levelet, több oka lehet: például az, hogy a nyugdíjfolyósító kézbesítette, de a más címen lévő nyugdíjbiztosítónak kellett visszaküldeni a papírt. Lehet az is, hogy elköltözött a beteg, esetleg hosszas kórházi kezelés alatt állt, vagy gondnokság alá helyezték.

A Magyar Nemzetnek a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főosztályvezetője, Székely Ildikó arról beszélt, hogy az egész komplex felülvizsgálat körül felesleges hisztéria alakult ki, és nem igaz, hogy súlyos beteg embereket egészségessé nyilvánítanak. Azt is kijelentette, hogy az orvos szakértőknél alapkövetelmény a szakmai színvonal, az empátia és az objektivitás.
A valóság azonban mást mutat. A komplex minősítő rendszer táblázata szerint dolgozni küldhetik az alsó végtagját amputált, vagy agyvérzésen átesett, emiatt közepes végtagbénulást szenvedett beteget. Egységes pontrendszer szerint dolgoznak az orvosok, ezekből kell összeszedni több, mint 40-et ahhoz, hogy a beteget ne küldjék vissza dolgozni. A gerincsérv például 30 pontot ér, ennyit kap a 40 éves számítógép-kezelő, és az 55 éves kazánkovács is.

Az orvosi vizsgálaton tapasztaltakról egy munkaképesnek nyilvánított, "végsőkig elkeseredett, rokkantnyugdíjas pécsi bányász" írt a Pécsi Újságnak. "Amit egy szakorvos az évek során összeállított, a beteget folyamatosan figyelő szakértő leletei alapján javasol, na azt a szakvéleményt a vetkőzéssel, öltözéssel, egy törzshajlítással és némi végtag feszegetéssel cirka 15 perc alatt a földbe döngölik, mindezt kellő felsőbbrendűségi arroganciával". Mint írta, a foglalkoztatási szakértő vizsgálata is rövidebb volt annál, mint amennyit várni kellett, hogy bekerüljön hozzá az ember. "A bent töltött 10 percből 5-öt elvett az adataim ellenőrzése, iskolai végzettségem felsorolása, az eddigi munkaköreim bejegyzése. Aztán jött a szakértői kérdés, milyen munkát bírnék elvégezni. Miután közöltem, hogy igazából semmilyet, a szakértői vizsgálat véget is ért."

A bányász ezek alapján kapta meg az ítélet: dolgoznia kell. "A nagy rehabilitációs vizsgálat szerint, egy infarktussal, egy stent beültetéssel (érszűkület kezelésénél használják - a szerk.), krónikus magas vérnyomással, angina pectorisszal, inzulinos cukorbetegként, neurológiai tünetekkel, 11-féle gyógyszer szedése mellett alkalmas vagyok: nehéz fizikai megterhelésre, többműszakos munkarendre, fokozottan balesetveszélyes munkára, tartós álló és azonos kényszertesthelyzetben végzendő munkára, gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munkára, egyensúlyt igénylő munkavégzésre, vegyi vagy allergizáló anyagokkal történő munkára, hidegben, melegben, zajban, porban, füstben, nyirkos, párás környezetben végzendő munkára." Jó színlátást igénylő munkát is végezhet, pedig a bányász "kölyökkora" óta színtévesztő.

A 2012. január 1-jétől bevezetett új rendszerben a korábban III. csoportra tartozó, 57 évnél fiatalabb betegnél már nem a munkaképesség-csökkenést, vagy az egészségkárosodás mértékét vizsgálják, hanem az egészségi állapot mértékét. Csak azok jogosultak ellátásra - és már nem nyugdíjra -, akiknek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű, tehát legalább 40 százalékban csökkent a munkaképessége. Akit rehabilitálhatónak találnak, betegsége alapján havi 27 ezer 900, vagy havi 46 ezer 500 forintot kaphat. A nyugdíjas státusszal járó kedvezményt, például az utazási támogatást mindannyian elveszítették.
A civil szervezetek tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal arról, hogy vonja vissza a megváltozott munkaképességűekről szóló törvényt, és függessze fel a komplex vizsgálatokat. A tárgyalás eddig eredménytelen volt, így készek akár utcára vonulni.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART