2011.
december
01. 08:54

Tízmilliárdokat bukhat az állam a nyugdíj-átalakítás miatt

paragrafus A luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul 10-15 ezer, jelenleg még szolgálati nyugdíjas.

Várhatóan még decemberben indítanak pert a magyar állam ellen, s kérnek jogorvoslatot azok a nyugdíjasok, akiknek január elsejétől megszűnik a nyugdíjas státuszuk, a járandóságukat pedig adóval sújtotta az Országgyűlés kormánypárti többsége. Meggyőződésük szerint a hétfőn elfogadott jogszabály több ponton is sérti a nemzetközi egyezményeket. Magyarországon nincs lehetőség jogorvoslatra.

Ügyvédek, nemzetközi jogászok is úgy vélik, hogy a parlament által elfogadott törvény sérti az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény első kiegészítő jegyzőkönyvének 1. cikkét, amely a tulajdon védelméről szól. Eszerint minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához.

A törvényalkotók szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak 2012. január 1-jétől a jövőre nézve alakulnak át, ezért nincs szó visszamenőleges hatályú jogalkotásról. Az érdekképviseletek szerint viszont a tervezett törvénynek visszaható hatálya lesz, ugyanis a kihirdetést megelőző időszakra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz. Meggyőződésük, hogy a kormánytöbbség olyan jogszabályt fogadott el, amely korábban törvényesen megszerzett jogokat von el.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy esetben sem hozott olyan ítéletet, amely helyben hagyta volna a nyugdíjakra vonatkozó szerzett jogok csorbítására vonatkozó nemzeti jogszabályokat. Tízmilliárdokat bukhat az állam a nyugdíj-átalakítás miatt.

Az elfogadott törvény révén járulékos szerzett jogokat is elveszítenek a korhatár előtti nyugdíjasok, noha erről nem tartalmaz érdemi információt a jogszabály – hívja fel a figyelmet a KNOÉ. Azáltal, hogy a korhatár alatti ellátásban részesülők nem számítanak majd saját jogú nyugdíjasnak, elesnek egy sor nyugdíjhoz, nyugdíjas igazolványhoz kötődő jogosultságtól. Így egyebek között nem vehetik igénybe az utazási, üdülési, illetve az egészségügyi ellátásra, sportolásra, szabadidőközpontok látogatására vonatkozó kedvezményeket. Mindez az érdekképviselet szerint ellentétes az emberjogi egyezménynek a 7. cikkével, amely a törvényi rendelkezés nélküli büntetés kiszabásának tilalmáról szól.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövő évtől már nem számítanak nyugdíjasnak. A jövő évtől csak fő tevékenységű vállalkozóként működhetnek, ami drasztikus tehernövekedést jelent az érintettek számára.

Forrás: dehir.hu

Vissza
2011.
november
30. 21:32

Garantálja a kormány a nyugdíjemelést

Garantálja a kormány a nyugdíjemelést A kormány a nyugdíjas társadalomnak tett ígéretét betartva 2012-ben is folytatja a nyugdíjak emelését, miközben Európa-szerte befagyasztják, vagy csökkentik a nyugdíjakat - közölte a kormányszóvivői iroda.
Tovább
2011.
november
29. 18:05

Ilyen a jó nyugdíj-előtakarékosság

Ilyen a jó nyugdíj-előtakarékosság Vezetői körlevelet adott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arról, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) és a tartós befektetési szerződések (tbsz) terén mit tekint fogyasztóvédelmi szempontból jó gyakorlatnak.
Tovább
2011.
november
29. 08:51

Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak

Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, január 1-jétől nem állapítható meg ilyen ellátás, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. Ugyanakkor az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak a következő évtől, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.
Tovább
2011.
november
30. 09:03

Nagy kormányellenes tüntetések a hétvégén

Nagy kormányellenes tüntetések a hétvégén Szombatra nemcsak a Milla hirdetett demonstrációt, hanem a közszolgálat védelmében szakszervezeti tüntetés is lesz. Négy szakszervezeti konföderáció támogatja a szombat délelőttre meghirdetett eseményt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART