2010.
március
26. 09:57

Több az idős, mint a gyermek Észak-Magyarországon

Címkék:
Bélapátfalva Az elmúlt 9 évben több mint 6 százalékkal csökkent Észak-Magyarország népessége. Az idősek száma pedig egyre több helyen haladja meg a gyerekekét.

Az ezredfordulóhoz viszonyítva számottevően változott a lakosság korösszetétele a régióban. Észak-Magyarországon a gyermekkorúak aránya két százalékkal, 15,9 százalékra csökkent, míg a 65. életévüket betöltötteké 1,6-tal 16,8 százalékra emelkedett. Mindenhol kevesebb a gyerek, az időskorúak csak a Bodrogközben nem lettek többen. Az időskorúak száma a gyermekkorúakét 2001-ben 6, míg 2009. év elején már 17 kistérségben haladta meg.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy Heves népessége öregszik leginkább a régiót alkotó három megye közül. Itt van az a két térség is, ahol a legmagasabb a 65 éven fölüliek aránya: Pétervására környékén majd’ minden negyedik felnőtt tartozik ebbe a korosztályba, de Bélapátfalva vidékén is minden ötödik ember időskorú. A megyében vannak arányukat tekintve legkevesebben a gyerekek is, ők adják a lakosság 14,8 százalékát. A már említett Pétervására és Bélapátfalva az utolsó nemcsak a megyében, hanem az egész régióban, 13,4 százalékkal, a lista végéről a harmadik Eger 13,9-cel.

A demográfiai apály természetesen hatással van, és még inkább lesz az egész társadalomra.

 A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) már régóta foglalkozik a problémával, generációnként ötödével fogy a népesség. Ez kihat az iskolarendszerre, a munkaerőpiacra és a nyugdíjrendszerre is, hiszen kevés a befizető és egyre több az eltartott. Minden bizonnyal iskola-összevonásokra és -bezárásokra is szükség lesz a közeljövőben. Tendencia az urbanizáció is, zajlik a városokba vándorlás, a kisebb települések elnéptelenednek, harc folyik az adófizető népességért. Ez azt vonja magával, hogy a munkaadók is a városokra koncentrálnak, emellett persze új lakástámogatási rendszer bevezetésére is nagy szükség van – sorolja a gazdasági következményeket Fülöp Gábor, a HKIK főtitkára.

Mint hozzátette: ugyancsak jelentős probléma az elvándorlás, ami elsősorban a képzettebb munkaerőt érinti. Ez részben a túlképzés miatt is előfordulhat, hiszen nincs olyan munkahely, ahol a megszerzett végzettséggel el tudnának helyezkedni a fiatalok. A kamara szerint lakásprogrammal, munkahelyekkel vissza lehetne csalogatni az innen távozókat, és segíteni kell a fehérgazdaság szereplőit.

Vissza
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2009.
november
17. 12:40

Társadalmi szerepet vállalnának a bécsi idősek

Társadalmi szerepet vállalnának  a bécsi idősek Egy felmérés szerint az osztrák fővárosban lakó idősek fele fiatalabbnak érzi magát, mint ahány éves, és háromnegyedük hetente legalább egyszer ápolja szociális kapcsolatait.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART