2013.
június
28. 09:51

Több ezer hagyományőrző íjász találkozik Ópusztaszeren

Címkék:
nyílzápor A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra - közölte a park marketingvezetője.

Kodácz Csengele elmondta, a családoknak szóló program a délelőtti íjászregisztrációval kezdődik. A 10. századi vitézek hadi tábora, kézművesvásár, középkori játékok és kiállítások mellett bábelőadás, gólyalábas vásári komédia, középkori duda- és dobmuzsika, szeri patika - gyógyító növények kiállítása -, solymászat, kemencés sütés és nomád ételek kóstolója is várja a vendégeket.

A Csete jurtában A lovas íjászat története címmel kiállítás nyílik, de lesz gyalogos vívó- és lovas hadibemutató is a Kassai Lovasíjász Iskola növedékeinek részvételével. A Nomád parkban a vendégek tanulhatnak az Árpád-kori íjászati módszerekről, tartanak íjászoktatást, és lehetőség nyílik az íjak kipróbálására is.

A rendezvény leglátványosabb elemének a délutáni együttlövés ígérkezik, amikor csaknem kétezer gyalogos és lovas íjász szabályos hadrendbe felsorakozva együtt hagyományos - visszacsapó-merevszarvú - magyar íjával kilövi nyílvesszőjét. A hagyományőrző harcosok a 907-es pozsonyi csata emléke előtt tisztelegve szabadtéri hadijáték keretében idézik meg az első kárpát-medencei, magyar honvédő háborút.
Az egész napos rendezvény este szertűzzel és moldvai zenével záródik.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART