2012.
június
06. 10:33

Több kávé, és elkerülhető az Alzheimer-betegség?

Címkék:
kávé Ha több kávét iszol – éberebb maradsz: ez idősebb korban egyre fontosabbnak tűnik… Egy újabb vizsgálat szerint, 65 év felett a memória és a gondolkodás épsége jobb, ha magasabb a vér koffeinszintje, magyarul késleltethetőnek látszik az Alzheimer-betegség bekövetkezése. (Legalábbis ez igazolódott a vizsgálat 2-4 éves nyomon követési időszakában).

A dél-floridai és Miami Egyetem kutatócsoportja szerint eset-kontrollált vizsgálatuk alapján igazolható volt, hogy a nagyobb mennyiségű kávéfogyasztás és a demencia későbbi kialakulása között (oki) összefüggés áll fenn. Közleményük e héten, a Journal of Alzheimer's Disease folyóiratban jelenik meg. A vizsgálatban 124 személy vett részt, 65-88 évesek, mindkét nembeliek.

"Eredményeink azt mutatták, hogy mindazokon az idős embereken, akik – enyhe memóriakárosodás mellett – napi kb. 3 kávét fogyasztottak nem alakult ki az Alzheimer-betegség, vagy legalábbis jóval későbben" – magyarázza Dr. Chuanhai Cao idegtudományi kutató (USF Health Byrd Alzheimer's Institute). "Ezen eredményeink, és a korábbi, egereken végzett vizsgálatok is arra mutatnak, hogy a rendszeres, napi mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás védő hatást fejt ki az időskori Alzheimer-kór ellen."

A vizsgálatba azokat válogatták, akiken már észlelhetőek voltak az Alzheimer-betegség korai jelei, (enyhe kongitív károsodás = MCI). Bennük már észlelhető enyhe memóriavesztés, és korai Alzheimer-jelek, Jellemző, hogy évente e betegek kb. 15%-ában alakul ki a valódi Alzheimer-kór.

A kávéval kapcsolatban voltak más korábbi biztató eredmények is, pl. jótékony hatás a Parkinson-betegség, a stroke, a 2-es típusú diabetes, és az emlőrák ellen. Miután ezek nem kontrollált vizsgálatok eredményei, célszerű lenne kontrollált klinikai vizsgálatokkal igazolni, hogy nem téves észlelések voltak.

Forrás: sciencedaily.com/egészségkalauz

Vissza
2010.
november
13. 16:17

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór és tünetei Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.
Tovább
2011.
június
25. 12:45

Az Alzheimer-kór is válságba sodorhatja a gazdaságot

Az Alzheimer-kór is válságba sodorhatja a gazdaságot A lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb súllyal nehezedik az Alzheimer-kór a világgazdaságra a következő években – figyelmeztettek szakértők egy amerikai kongresszusi meghallgatáson. Világszerte 24-36 millióan szenvednek a gyógyíthatatlan demenciában, és ez a szám 2050-re várhatóan eléri a 115 milliót – közölték a szakértők a képviselőház külügyi bizottságában tartott meghallgatáson.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART