2011.
március
20. 04:21

Több növényi rost, jobb egészség

Címkék:
kukorica Egy új vizsgálat részletes adatokkal erősítette meg a korábbi tapasztalatokat: a növényi rostban bőséges táplálkozás minden szempontból egészséges. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a világ legnagyobb orvostudományi kutatóközpontja, melynek 27 osztálya a legkülönbözőbb betegségek vizsgálatát végzi. Vizsgálatukban az amerikai nyugdíjasok egyesülete (AARP) által kiküldött kérdőívekre leadott válaszokat elemezték. A szervezet 1995-96-ban 3,5 millió, a táplálkozási, életmódbéli szokásokról szóló kérdőívet küldött ki hat államban élő tagjainak.

Yik Yung Park és munkatársai kilenc évvel a kiindulási adatgyűjtést követően összesítették 388 000 nő és férfi halálozási statisztikáját. Ezt vetették egybe a kérdőíveknek a növényi rost fogyasztására vonatkozó adatokka. A rostban gazdag táplálkozás csökkenti a gyulladást, segíti a bélmozgást, mérsékli a vérnyomást és a vérzsírok szintjét, javítja a vércukorszintet, megkönnyíti a súlycsökkenést, és szerencsés esetben megköti a rosszindulatú daganatokat okozó kémiai anyagokat, melyek aztán kiürülnek a szervezetből.

A kutatók öt csoportba osztották a vizsgálati alanyok növényi rostfogyasztásra vonatkozó adatait. Az értékelés során kiderült, hogy a legtöbb rostot fogyasztó 20 százalék halálozási kockázata 22 százalékkal volt kisebb, mint a legkevesebb rostot fogyasztó 20 százaléké. A vizsgálat kimutatta, hogy a rostdús étrend nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentette, hanem a légúti kórképekét és a fertőző betegségekét is. Ez utóbbi eddig nem volt ismert. A férfiak csoportjában a rosszindulatú daganatok okozta halálozás is csökkent, de ez a nőkre nem vonatkozott. Különösen a gabonafélék - barna rizs, kukorica, zab - élelmi rostjai bizonyultak a betegségek ellen hatásosnak.

Forrás: Hír3

Vissza
2011.
január
16. 10:23

Egy korsó sör távol tart az orvostól

Egy korsó sör távol tart az orvostól Csökkentheti a cukorbaj, valamint a magas vérnyomás kockázatait, és még a fogyókúrában is segíthet a világos sörök visszafogott fogyasztása spanyol orvosok szerint.
Tovább
2010.
december
29. 08:29

Együnk, igyunk színesen!

Együnk, igyunk színesen! Öregedésgátló táplálkozás, antioxidáns hatású készítmények – divatjelenség, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok a természetben? A legfrissebb élelmiszer-kutatások egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, s hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.
Tovább
2010.
november
06. 06:30

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők "Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - mondta el Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója. Razzaque és munkatársai három csoport egéren vizsgálta a magas foszfátszint hatásait.
Tovább
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
2010.
február
05. 07:23

Memóriajavító ételek

Memóriajavító ételek Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása
Tovább
2009.
november
21. 23:45

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni?

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni? Sokszor eredménytelenül próbálkozunk azzal, hogy idős korunkban elkerüljük a vitaminhiányt és ásványianyag-veszteséget. Mitől függ, hogy hogyan táplálkozunk, ha megöregszünk?
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
2011.
február
12. 06:05

Oregánóval a rákmegelőzésért?

Oregánóval a rákmegelőzésért? Előzze meg a rákot - oregánóval! Nemcsak elrágcsálva, de fűszerként is megelőzheti a rák kialakulását az oregánó, legalábbis arizonai kutatók erre a megállapításra jutottak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART