2013.
május
08. 06:47

Több tucat embert ér villámcsapás évente

Címkék:
villámok Villámlással járó viharokra Magyarországon elsősorban május közepétől augusztus végéig kell számítani, ilyenkor fontos ügyelni az időjárási jelenség okozta károk és sérülések megelőzésére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tájékoztatás szerint Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, amelyek többsége nyílt területen következik be. Felhívták a figyelmet arra, hogy a villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Egy kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet.

Azt tanácsolják, hogy villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe húzódjanak be vihar idején. Ha ez nem megoldható, akkor se tartózkodjon senki vízben, hegytetőn, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében.

Mint írták, a természeti jelenség ellen elsősorban technikai eszközökkel lehet védekezni. Az épületekben szakszerűen kiépített villámvédelem, vagyis a villámhárító és a túlfeszültség-védelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt a villámok közvetlen és közvetett hatásaival szemben - tették hozzá.

A közlés szerint 2011-ben hat villámcsapással összefüggésbe hozható jelentős tűzeset volt, és mindegyik tűz nyáron, június-augusztusban keletkezett. Tavaly két esetben indult tűzvizsgálat villámcsapás következtében keletkezett tűz miatt, idén eddig egy alkalommal - fűzték hozzá.

A szélvihar, villámlás, illetve heves zivatarok során követendő magatartási szabályokról bővebb információk az OKF honlapján, ezen az oldalon találhatók.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART