2011.
július
06. 06:44

Többet kell dolgozni a nyugdíjért Franciaországban

Címkék:
Párizs Franciaországban a teljes összegű nyugdíjhoz szükséges járulékfizetés időtartama fél évvel megemelkedik - jelentette be kedden egy rádióinterjúban Xavier Bertrand munkaügyi miniszter. Az intézkedés az 1955 után születetteket érinti, akiknek ezentúl legalább 166 negyedév, azaz 41,5 év munkaviszony után jár majd a nyugdíj. A jövő év elején hatályba lépő intézkedést az év vége előtt kiadásra kerülő rendeletben vezeti be a kormányzat.

Az intézkedésről alig négy nappal azután döntött a francia kormány, hogy hatályba lépett a hatalmas tüntetések közepette tavaly elfogadott nyugdíjreform, amelynek legfőbb intézkedéseként a nyugdíjkorhatár 2018-ig fokozatosan a jelenlegi 60-ról 62 évre emelkedik. Teljes összegű nyugdíjra jelenleg 37,5 év, 2012-től pedig 41 év munkaviszonnyal vált volna jogosulttá a munkavállaló. Az új rendelet értelmében ez 41,5 év lesz a jelenleg 56 évnél fiatalabbak számára.

A munkaügyi miniszter a rendelet útján történő intézkedést azzal a 2003-ban megszavazott törvény alkalmazásával indokolta, amely a járulékfizetés időtartamát 163 negyedében határozta meg az 1951-ben született generáció számára, 164-ben az 1952-eseknek és 165-ben az 1953-ban és azután születetteknek. A 41,5 évre való áttérés eredetileg csak az 1958 után születetteket érintette volna. A törvényben azonban az is szerepel, hogy a járulékfizetésnek a születéskor a 60 év felett várható élettartam függvényében kell változnia. "Ez az elv vezetett minket most arra, hogy 41-ről 41,5-re emeljük azt (2012-től) - hangsúlyozta Bertrand. Hozzátette: "Miután tovább élünk, logikus, hogy egy kicsit tovább is dolgozzunk".

A nyugdíjreformot kiegészítő újabb intézkedés értelmében tehát 62 éves nyugdíjkorhatár és 41,5 év járulékfizetés szükséges a teljes összegű nyugdíjhoz.

Az ellenzéki szocialisták nevében a jövő évi elnökjelöltségre is pályázó Arnaud Montebourg a legnagyobb szakszervezeti tömörüléshez, a CGT-hez hasonlóan "igazságtalan reformnak" nevezte a nyugdíjakat érintő újabb intézkedést. A CGT szerint a döntés elsősorban az olyan munkavállalókat bünteti, akik rövidebb ideig vagy pedig részmunkaidőben dolgoztak.

Forrás: TőzsdeFórum

Vissza
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2010.
október
12. 13:52

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen Egy hónapon belül negyedik alkalommal tartanak kedden országos sztrájknapot Franciaországban a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen: reggel óta fennakadások vannak a vasúti, a légi és a városi tömegközeledésben, s ezúttal a gimnazisták és az egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz. 244 városban tartanak utcai felvonulásokat, ahova ismét milliókat várnak a szervezők. Az előző tiltakozó napokon a szakszervezetek szerint 3 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan vettek részt a tüntetéseken.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART