2012.
november
09. 19:59

Tömegével jönnek a nyugdíjbiztosítási ellenőrzések

Nyugdíjfolyósító Igazgatóság Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) jövő évi ellenőrzési tervét. A fő feladat a nyugdíjak megállapításhoz szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól, de a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek - tudta meg a Napi Gazdaság.

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíjbiztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő külön vizsgálatot indíthat - ezen adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések központjába - derül ki a most nyilvánosságra hozott ellenőrzési tervekből. A nyugdíjvárománnyal, szolgálati idővel, a járulékfizetéssel kapcsolatos adatokról minden jelenlegi és volt biztosított egyeztetést kezdhet, így már évtizedekkel a nyugdíjazás előtt tisztázható, hogy az ONYF tud-e a biztosított után fizetett járulékokról.

Ezen felül a törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot, korosztályról-korosztályra haladva - így válna ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa. A fokozatosan újraépülő adatbázisból pedig elvileg összeállhat a majdani egyéni számlás rendszerhez közelítő nyilvántartás.

Forrás: HR Portál/Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART