2011.
november
19. 10:08

Töröltették a keresztséget

Címkék:
keresztelés Először utasította egy bíróság Franciaországban a katolikus egyházat arra, hogy véglegesen törölje egy 71 éves nyugdíjas megkeresztelésének adatait. Az "elfogadhatatlan" ítélet ellen az illetékes püspök fellebbezést nyújtott be - adták hírül pénteken a francia tömegtájékoztatási eszközök.

A hagyományos katolikus családban született René Lebouvier még 2001-ben háborodott fel a pápa egyik kijelentésén. Azt követően kérte szülőfaluja, a normandiai Coutance papjától, hogy töröljék a nevét a megkereszteltek névsorából, hogy a pápa egy AIDS-től szenvedő afrikai országban az óvszer használata ellen foglalt állást.

A pap ekkor az egyházi nyilvántartásba annyit jegyzett be a kétnapos korában megkeresztelt férfi adatai mellé, hogy "2001 május 31-én megtagadta a keresztségét". Nyolc évvel később Lebouvier azonban azt kérte a püspökségtől, hogy véglegesen töröljék a nevét az egyházi nyilvántartásból, ezt azonban az egyház megtagadta. A magát szabadgondolkodónak valló nyugdíjas ekkor fordult bírósághoz, amely neki adott igazat.

"A megkeresztelés új születést jelent a Krisztusban és az Istenben. Egy születést pedig nem lehet eltörölni, így a megkeresztelést sem lehet semmissé nyilvánítani" - mondta Anne Jacquemot, a coutance-i egyházkerület szóvivője a France 2 közszolgálati televízió híradójában.

Christian Eyschen, a Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetségének nevében úgy vélte, hogy mindenki változtathat meggyőződésén, amelyet ha nem ismer el az egyház, akkor megsérti az állam és az egyház szétválasztásának az elvét.

A megkeresztelések egyházi nyilvántartása bárki számára hozzáférhető, ami az érintett személy számára már önmagában kimeríti a magánélet megsértését - mondta ki döntésében a coutance-i bíróság, felszólítva az egyházkerületet, hogy 30 napon belül töröljék a felperes megkeresztelésének minden nyomát. A püspökség fellebbezett a döntés ellen, és ez felfüggesztő hatályú.

A püspökség szerint a bíróság álláspontja elfogadhatatlan, miután a megkeresztelés olyan nyilvános esemény, amelyen jelen vannak a szülők, rokonok és barátok, akik együtt nyilvánítják ki azon szándékukat, hogy a újszülöttet megkeresztelje a pap. "Ez egy megtörtént esemény, része a történelemnek, nem lehet kitörölni" - fogalmazott közleményében az egyházkerület, amely ugyanakkor azt elfogadja, hogy az érintett megtagadta a keresztséget. "Egyszerre tartjuk tiszteletben a felnőtté vált személy akaratát és a szüleinek a szándékát, hiszen a megtagadásra vonatkozó megjegyzés nem törli el a megkeresztelés tényét" - tette hozzá az egyház.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART