2012.
augusztus
10. 16:45

Tovább emelhetik a német nyugdíjkorhatárt

Címkék:
angela merkel Az év elején bevezetett nyugdíjszabályok szerint Németországban 2030-ig fokozatosan 67 évre nő a kötelező nyugdíjkorhatár. Szakértők szerint azonban ez sem lesz elég a nyugdíjrendszer reformjára, az emberek ugyanis egyre tovább élnek.

A friss nyugdíjszabályok szerint Németországban 2030-ig fokozatosan 67 évre nő a kötelező nyugdíjkorhatár, de lehet, hogy ez sem lesz elég, írja a Portfolio.hu. A törvény születési évek szerint határozza meg a korhatár emelését, minél később született valaki, annál tovább kell dolgoznia. Például egy 1947-ben született embernek egy hónappal kell csak többet dolgoznia, viszont egy 1964-ben születettnek már két évvel többet.

A politikusok mindettől azt várják, hogy sikerül a nyugdíjrendszerben kialakuló feszültségeket kezelni, azonban a wiesbadeni Szövetségi Népességkutató Hivatal (BiB) friss számításai szerint a várható élettartam emelkedése miatt a 67 éves nyugdíjkorhatár sem lehet a jövőben a nyugdíjrendszer finanszírozási problémáinak megoldásának hatékony eszköze. Az emberek egyre tovább és tovább élnek, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjban töltött idő is növekszik. Mindez akkor is igaz, ha 67 évesen az ember abbahagyja a munkát.

A BiB számításai szerint a német demográfiai viszonyok mellett csak akkor lehet a nyugdíjrendszer finanszírozását megoldani, ha a 67 éves nyugdíjkorhatárt csak egy átmeneti lépésnek tekintjük, és 2030-től újra beindul a korhatáremelés. A korhatárt alapvetően azért kell emelni, hogy a nyugdíjban töltött várható időt korlátok között tudja tartani a kormány. Például egy 1910-ben született férfi átlagosan 13,5 évet töltött a nyugdíjban, míg egy 1946-ban született már 18,5 évet, ha a 67 éves korhatárt veszünk figyelembe. Az igazi probléma az 1964 után születetteknél van, hiszen náluk már a 67 éves korhatár mellett is jóval tovább kell fizetnie az államnak a nyugdíjat.

Az IW Cologne Gazdaságkutató Intézet vezetője, Michael Hüther is hasonló véleményen van, sőt ő attól sem riad vissza, hogy kimondja, 70 éves nyugdíjkorhatárt kell majd bevezetni. Mint elmondta, ez az a korhatár, amely meg tudja teremteni az egyensúlyt a rendszerben, és megfelelő befizetést jelent a következő generációk számára is. A törvények a mai formájukban jók, viszont 2030-ban nem lehet megállítani a korhatáremelést, a 67 éves határt pedig tovább kell emelni.

A német szakszervezetek viszont nem értenek egyet a magasabb nyugdíjkorhatárral, hiszen szerintük a fő kérdés nem az, hogy milyen magas a korhatár, hanem hogy egyáltalán az emberek képesek lesznek-e addig dolgozni. A munkaerőpiacon ugyanis egy idősebb embernek rosszabbak az esélyei, már most is csak minden negyedik 60 év feletti dolgozik teljes munkaidőben. Pontosan ezért a szakszervezetek csak akkor tartják elfogadhatónak a magasabb nyugdíjkorhatárt, ha ahhoz a munkaerőpiac is tud alkalmazkodni, és az idősebb emberek is munkát tudnak majd találni.

Forrás: Index/Portfolio

Vissza
2012.
február
14. 11:48

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása érdekében az Európai Bizottság a nyugdíjkorhatár emelését követeli az uniós tagállamoktól. A rostocki Max Planck Intézet még a Bizottságénál is drasztikusabb lépésekre ösztönöz.
Tovább
2012.
május
09. 10:23

Németország rohamosan öregszik

Németország rohamosan öregszik Németországban 2025-re 70 százalékkal nő a 80 évesnél idősebb emberek száma, és arányuk a lakosságon belül el fogja érni a 8 százalékot. 2025-ben a németek fele idősebb lesz 47 évesnél, a keleti tartományokban 53 évesnél, miközben a németek száma a két évvel ezelőtti 82,3 millióról alig több mint 80 millióra apad.
Tovább
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
2012.
április
05. 11:22

Németországban idős munkavállalóknak is van hely

Németországban idős munkavállalóknak is van hely Németországban egyre jobbak az idősek munkavállalási lehetőségei, az elmúlt évben tovább emelkedett az idősek foglalkoztatottsága, a 60-64 éves korosztály negyedének van munkája. Az adatok alapján a 60 év feletti munkavállalók továbbra is keresettek a német munkaerőpiacon.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART