2011.
augusztus
27. 07:34

Tovább kellene emelni a nyugdíjkorhatárt?

Címkék:
öreg kéz Egy új tanulmány szerint a gazdagabb emberek kisebb valószínűséggel gondoskodnak idős szüleikről, mint azok, akik kevesebb fizetést visznek haza. A közel háromezer amerikai férfi és nő részvételével készült tanulmány eredményeit a közgazdasági Nobel-díjasok találkozóján teszik közzé a németországi Lindauban.

Ha valakinek felemelik a fizetését, az jelentős mértékben csökkentheti a szülei megsegítésére szánt idejét. A kutatás szerint a nők minden tíz százalékos keresetnövekedéssel 36 százalékkal, a férfiak pedig 18 százalékkal kevesebb időt fordítanak szüleik gondozására. Ha ráadásul van egy olyan testvér vagy másik személy, aki tud segíteni a szülőknek, a hatás még ennél is rosszabb.

Olena Nizalova, a Kijevi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatója elmondta, kutatása azt bizonyítja, hogy a megfizethetőbb ellátásra irányuló jelenlegi nemzetközi politikák nem férnek össze egymással. Az idősek gondozása azért válik egyre nehezebbé, mert a születési arányszám folyamatosan csökken, az emberek egyre hosszabb ideig élnek, és rekord számú ember vonul nyugdíjba mostanában.

A közgazdászok azt javasolják, hogy a teher csökkentése érdekében több nőnek kellene munkát vállalnia, fel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy ezzel lehessen növelni a munkaerő létszámát.

Nizalova kutatása azonban azt mutatja, hogy a jövedelem emelkedése valószínűleg nem növelné, hanem csökkentené az emberek idős rokonaik gondozására fordított idejét. Ráadásul ha az idősek távolabbi rokonait vagy barátait vonnák be jobban a gondozásba, az is drámai mértékben csökkentené a gyermek szüleire fordított idejét keresetének emelkedésével.

Forrás: HVG

Vissza
2011.
május
06. 15:29

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert Néhány európai uniós tagállamban, így Magyarországon is a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani, ahhoz a helyzethez, hogy míg a járulékfizetők száma csökken, addig a nyugdíjasoké nő - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy budapesti konferencián pénteken.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART