2011.
július
04. 22:53

Tovább tárgyal a kormány a szakszervezetekkel

Címkék:
Gaskó István A Munka Törvénykönyve módosításáról, a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjról és az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról egyeztetett öt szakszervezet és a kormány delegációja hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Megállapodás nem született, az egyeztetések később folytatódnak - számolt be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és a munkavállalói oldalt képviselő Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Az egyeztetésen a kormány intézkedései ellen korábban sztrájkot hirdető Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vesz részt.

Czomba Sándor szerint világosan látni kell, hogy az ország nehéz helyzetben van, egyszerre kell az államadósságot csökkenteni és a foglalkoztatás bővülését hozó gazdasági növekedést beindítani. A kormány célja ennek érdekében a foglalkoztatás rugalmassá tétele, amely munkahelyeket őrizhet meg, illetve újakat teremthet. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy a Munka Törvénykönyve átfogó módosítását ez év őszén terjesztik a törvényhozás elé, előtte - a nyár folyamán - érdemi tárgyalásokat folytatnak az érintettekkel. Hasonlóan széles körű tárgyalásokat ígért az államtitkár a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazással kapcsolatban. A munka világát érintő lényeges kérdések megtárgyalását az új érdekegyeztető rendszerben, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban képzeli el a kormány, de megvizsgálják a szakszervezeti felvetést is, és vélhetően nem túl távoli jövőben visszatérnek ezekre a kérdésekre.

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a sztrájkot hirdető szakszervezetek követeléseit a hétfői egyeztetésen végig tárgyalták, még maradtak vitatott pontok, a tárgyalások eredményes lezárásában érdekeltek. Reményt keltőnek nevezte a Liga elnöke, hogy a kormány a Munka Törvénykönyve átfogó módosítása előtt szélesíti a tárgyalásba bevonandó munkavállalói képviseletek körét. Gaskó szerint a tárgyaló felek álláspontja legtávolabb a tripartit érdekegyeztetés fenntartásában volt: úgy látják, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejöttével hiány keletkezik a versenyszférában a munkavilágát érintő három oldalú egyeztetésre.

Forrás: Magyarország.hu

Vissza
2011.
július
04. 09:50

Asztalhoz ült a kormány a szakszervezetekkel

Asztalhoz ült a kormány a szakszervezetekkel Megkezdődött az egyeztetés a kormány és öt szakszervezet között hétfőn 8 órakor a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Többek között buszsofőrök, rendőrök tárgyalnak a nyugdíjrendszer, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj és az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról.
Tovább
2011.
július
04. 14:21

Nincs megállapodás a szakszervezetekkel

Nincs megállapodás a szakszervezetekkel A Munka Törvénykönyve módosításáról, a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjról, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról egyeztetett öt szakszervezet és a kormány delegációja a Nemzetgazdasági Minisztériumban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART