2009.
december
23. 12:33

Továbbra is ki lehet játszani a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait

Címkék:
zara lászló Változnak a korkedvezményes nyugdíj melletti munkavállalás szabályai - mondta el az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette: a minimálbér 18-szorosát meghaladó összeg esetén a nyugdíjasnak le kell mondania a nyugdíjáról, de kiskapuk vannak.

A jelenleg még hatályos szabály szerint annak a nyugdíjasnak, aki még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis nem érte el a 62. életévét, korlátozták a nyugdíj kifizetését, ha a nyugdíj melletti munkavégzéssel a jövedelme elérte az adott évben a minimálbér 12-szeresét. Amint elérte ezt a határt a jövedelem, szüneteltették a nyugdíjkifizetést az év hátralévő részére, és csak a következő esztendőtől folyósították újból - közölte az InfoRádióval az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Zara László kiemelte: a szabályozást úgy változtatják meg a jövő évtől, hogy az már mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy mikor ment előrehozott nyugdíjba, de a korlátot a minimálbér 18-szorosára emelték fel. Vagyis 2010-től 1.323.000 forint lesz a határ, e fölött felfüggesztik a kifizetést.

A szervezet elnöke szerint a szabályt eddig is ki lehetett játszani, és ez jövőre is így lesz. Ugyanis ha nem alkalmazottként, hanem megbízási szerződéssel foglalkoztatják a nyugdíjast, a megbízási díj kifizetése pedig csak decemberben történik, ilyen esetben bármekkora lehet a jövedelme, maximum egy havi nyugdíját veszti el - fejtette ki.

Forrás: Inforádió

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
2009.
november
20. 12:15

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba Meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát a következő évtizedekben, hogy a demográfiai bomba felrobbanása elkerülhető legyen - írta a Világgazdaság Lovászy László szociológus gondolataira alapozva.
Tovább
2009.
december
03. 07:23

Karácsony előtt érkezik a nyugdíj

Karácsony előtt érkezik a nyugdíj Az idősek többségéhez még ma is a postás viszi ki a pénzt, de egyre nagyobb azok aránya, akik bankszámlájukra kapják a járandóságot.
Tovább
2009.
október
25. 14:22

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről Azt a kabinet és a kormányzó párt is elismeri, hogy a jövőre tervezett megszorítások az időseket is érintik, de azzal érvelnek, hogy így marad biztonságosan fenntartható a nyugdíjrendszer. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy legalább az idei szinten maradjon az ellátás. Az alábbiakban összefoglalunk néhány véleményt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART