2011.
június
02. 13:28

"Trükkös lopások" célpontjai az idősek

Címkék:
Tóth Tamás Új módszerrel csalnak ki pénzt idős emberektől - figyelmeztetett a budapesti rendőrfőkapitány egy újpesti időseket gondozó központban tartott sajtótájékoztatóján. Tóth Tamás azt mondta: tavaly kétezer rablás történt a fővárosban, ezek negyedét időskorúak sérelmére követték el.

Kétezer tájékoztató füzetet oszt szét a rendőrség fővárosi idősek között az időskorúak védelmében indult bűnmegelőzési program keretében; a brosúra a csalások megelőzésének módjaira hívja fel a figyelmet.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya egy újpesti idősotthonban tartott sajtótájékoztatón csütörtökön azt mondta: a fővárosi rendőrség programot indított az idősek sérelmére elkövetett lopások és csalások megelőzésére.

A rendőrfőkapitány elmondta: tavaly kétezer rablás történt a fővárosban, ezek negyedében idősek voltak az áldozatok. Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy mind Budapesten, mind vidéken együtt kell élni egy jelenséggel, az idősek sérelmére elkövetett "trükkös lopásokkal". Ennek az egyik leggyakoribb változata, amikor az elkövető egy szolgáltató munkatársának adja ki magát, így jut be a lakásba, és így lop el, vagy csal ki értékeket.

Tóth Tamás egy újfajta csalásra is felhívta a figyelmet. Ennek során az időseket telefonon hívja fel egy ismeretlen, aki azt állítja, hogy a sértett valamelyik családtagját súlyos baleset érte, kórházba került, és az élete megmentéséhez pénzre van szükség.

A rendőrfőkapitány közlése szerint több idős ember elhitte ezt, így százezreket, milliókat csaltak ki tőlük. Az is előfordul, hogy ha az áldozat nem akarja elhinni a történetet, azt mondják neki, hogy egy közismert számon ellenőrizze az információ valódiságát. Ilyenkor a csaló a vonalban marad, visszaigazolást ad, a sértett pedig elhiszi, hogy baj történt. Tóth Tamás ezért azt javasolja: figyeljenek oda az idősek arra, hogy a telefonban legyen tárcsahang.

A bűncselekmények megelőzése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Fővárosi Önkormányzat több millió forintos támogatásával kétezer tájékoztató füzetet oszt szét a budapesti időseknek. A brosúra öt jó tanácsot tartalmaz az áldozattá válás elkerülésére.

A rendőrfőkapitány szerint fontos az elővigyázatosság, az, hogy kellőképpen gyanakvó legyen az ember. Kiemelte: azt, aki valamilyen szolgáltató munkatársának adja ki magát, ellenőrizni kell, ezt meg lehet tenni a szolgáltató telefonvonalain. Nagyobb értékeket lehetőleg nem szabad otthon tartani. Emellett fontos a családdal való kapcsolattartás és a szomszédok figyelése - tette hozzá.

A füzeteket főként nyugdíjasklubokban, piacokon, bevásárlóközpontokban fogják terjeszteni.

Forrás: Inforádió

Vissza
2011.
január
16. 12:17

Idős asszony buktatta le a trükkös tolvajokat

Idős asszony buktatta le a trükkös tolvajokat Pénteken napközben, néhány perccel azután, hogy a postástól átvette nyugdíját, azzal csengettek be egy 79 éves nyíregyházi nénihez, hogy az önkormányzattól krumplit hoztak.
Tovább
2011.
április
29. 17:04

Trükkös csalók vadásznak idősekre Somogyban

Trükkös csalók vadásznak idősekre Somogyban Ismét akcióba lendültek Somogyban az idős emberekre vadászó trükkös csalók, a rendőrség ezért most fokozott óvatosságra kéri őket. A csalók általában nem egyedül mennek, leginkább kereskedőnek, vagy valamely szolgáltató munkatársának adják ki magukat, mondván pénzt hoztak. Volt olyan is, hogy azt hazudták, a postás hamis pénzt hozott az idős embereknek, és azt szeretnék kicserélni.
Tovább
2011.
február
15. 11:25

Trükkös lopások: már az önkormányzati megbízott is gyanús?

Trükkös lopások: már az önkormányzati megbízott is gyanús? Egyik esetben kertfelmérőknek, másik esetben pedig a már-már klasszikus álcának minősülő nyugdíjfolyósító intézet munkatársainak adták ki magukat azok a tolvajok, akik az elmúlt napokban garázdálkodtak Baranyában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART