2012.
április
11. 15:37

Túl a devizahiteleken: takarékoskodásba kezd a lakosság

Címkék:
malacpersely A végtörlesztés segítségével devizahitelüktől megszabadult ügyfelek közel negyede tervezi, hogy a közeljövőben új megtakarítást indít el. A megtakarítások célja a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a vagyonképzés, a nyugdíjas évek egzisztenciájának biztosítása.

Alapvető fordulatot hozott az ex-devizahitelesek életében a végtörlesztés. Az ING Biztosító kutatása szerint a devizahitel-tehertől megszabadult háztartások nem kevesebb, mint egynegyede tervezi új megtakarítás indítását a közeljövőben – ez az arány különösen annak tükrében kedvező, hogy a legfrissebb adatok szerint a lakosságnak csupán 18 százaléka rendelkezik bármilyen pénzügyi megtakarítással.

A felmérés alapján a devizahitelüktől megszabadultak harmada negyedéven belül, több mint fele pedig már a következő egy évben ismét takarékoskodásba kezd. Az újonnan indítandó fő megtakarítási célok nem térnek el a korábbiaktól, elsősorban a vagyonképzés, a nyugdíjas évek egzisztenciájának biztosítása, valamint a családról való gondoskodás húzódik meg a háttérben.
 

A biztosító felmérése szerint a végtörlesztési lépések hátterében felelős döntések állnak. Kovács Zsolt, az ING Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az ügyfelek megalapozott döntéshozását támasztja alá az, hogy több mint nyolcvan százalékuk teljes egészében végtörlesztésre fordította életbiztosítási megtakarítása összegét, s ezzel az érintettek közel fele végleg megszabadult devizahitele terheitől. Kovács Zsolt kiemelte: a számok azt igazolják, hogy csak a legszükségesebb esetekben döntöttek a biztosítások feláldozásáról az ügyfelek.

Az 500 fő részvételével elvégzett kutatás szerint az érintettek közel felének más forrásra is szüksége volt ahhoz, hogy korábbi devizahitelét rendezni tudja. Az esetek közel hatodában az ügyfelek banki forinthitelt is felvettek helyzetük konszolidálása érdekében, illetve családi, baráti segítségre is támaszkodott minden ötödik szerződő. A végtörlesztést követően a hitelfelvevők több mint felének csökkent, negyedének nem változott a havi törlesztőrészlete. Közel 10 százalék magasabb havi részletet vállalt, mint korábban.

A felmérés a legfontosabb ügyfélelvárásokra is választ adott. Kovács Zsolt az eredményekkel kapcsolatban elmondta, hogy az életbiztosításoknak a következő elvárásoknak kell majd kiemelten megfelelnie; a megtakarítást tervezők háromnegyede a garantált konstrukciókat részesíti előnyben, kisebb kockázatú, mérsékeltebb hozamú megtakarítást tervez. A felhalmozás időhorizontját tekintve az ügyfelek hosszú távon, legalább 6 éves periódusban gondolkodnak, és jelenleg elsősorban forint alapú megtakarítást terveznek” – értékeli az eredményeket az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Forrás: privatbankar.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART