2012.
augusztus
31. 06:37

Túl magas a léc a kórházaknak?

Címkék:
Rácz Jenő Jelenleg Magyarországon nincs olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény, amelynek minden osztálya megfelelne az egészségügyi ellátások új minimumfeltételeinek - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke egy budapesti egészségügyi konferencián.

Így vagy az erről szóló júniusban megjelent szabályozást, vagy a határidőt kell módosítani, ameddig meg kell felelniük az intézményeknek a minimumfeltételeknek - tette hozzá az elnök.

Rácz Jenő az egészségügyi struktúra átalakításáról szólva, amelynek alapján július elseje óta új ellátási rend szerint működik a magyar egészségügy, azt mondta, az átalakítás nem volt radikális. Az egészségügyi ellátórendszer nem omlott össze, de nem javult az ellátás színvonala sem - tette hozzá. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: egyik pillanatról a másikra ez nem is volt várható, "ilyen csodák nincsenek".

A kórházszövetség elnöke szerint korrekciókra szükség lesz, de ezzel együtt az átalakítást folytatni kell.
Azt mondta: az eddigi változások szükségesek voltak, de nem voltak elégségesek az egészségügy problémáinak megoldására. Ráadásul voltak olyan intézkedések, "olyan hibák", amelyeket nem lehet korrigálni, és nagyon sokba kerülnek az egészségügyi ellátórendszernek - emelte ki Rácz Jenő, aki szerint ilyen "hiba" volt például a kórházvezetői posztok megpályáztatása.

A kórházszövetség többször is felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen válsághelyzetben a kórházvezetői állások teljes körű pályáztatását indokolatlannak és kockázatosnak tartják, s csak tovább fokozza a bizonytalanságot. Mostanra, mikor az ágazatban már másfél éve foglalkoznak a teljes magyar fekvőbeteg-ellátó rendszer vezetőinek ügyével, úgy tűnik, igazuk lett - jegyezte meg Rácz Jenő, utalva arra, hogy a kórházvezetői pályázatok egy része eredménytelen lett. Több pályázó azért nem nyerte el a vezetői posztot, mert időközben a kormány úgy döntött, hogy az egészségügy aktív vezetőinél érvényesítik a 62 éves nyugdíjkorhatárt.

Rácz Jenő ezzel kapcsolatban azt mondta: minden kormánynak joga van meghatározni a korhatárt, de az csak akkor nem diszkriminatív, ha az ágazaton belül és azon kívül is mindenkire érvényes. Hozzátette: ha a 62 éves korhatár alapján végigviszik a változtatásokat, a kórházszövetség legitimitása is megváltozik, így még az év végéig alapszabály-módosításra és tisztújításra lesz szükség.

A XVI. önkormányzati egészségügyi napok kongresszusán Szentes Tamás (Fidesz-KDNP) egészségügyi és szociális főpolgármester-helyettes előadásában azt mondta: az egészségügyi ágazatban "újfajta, adekvát ágazati jövőképre" lenne szükség, meg kellene fogalmazni, hogy hová szeretne a szakma eljutni. Ha van is ilyen ágazati vízió - tette hozzá, azt nem ismeri.
A főpolgármester-helyettes egyetértett a kórházszövetség elnökével abban, hogy a struktúraátalakításra szükség van, és eddig nem történt nagy átalakítás.
Szentes Tamás szerint az egészségügyi átalakításnak a fővárosban egyelőre még sem nyertesei, sem vesztesei nincsenek.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
augusztus
15. 18:15

A kórházban fekvő betegek egyharmada alultáplált

A kórházban fekvő betegek egyharmada alultáplált A Magyarországon kórházi kezelésben részesülő betegek egyharmada alultáplált egy idén nyáron elkészült felmérés szerint - közölte a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART