2011.
február
02. 14:20

Túl messze a nyugdíj...

Címkék:
bank Inkább rövid és középtávú megtakarításban gondolkodik a magyar lakosság, ezért a nyugdíj célra is felhasználható megtakarítások közül a rugalmasabb és rövidebb futamidejű TBSZ-t részesíti előnyben. A KBC Equitas tapasztalatai szerint a számlanyitók több mint 30 százaléka ma már TBSZ-t is nyit, míg a nagyobb állami támogatást élvező NYESZ számlák iránt kisebb a kereslet.

A lakosság még mindig sokkal többre értékeli a rugalmasságot, mint a hosszú távú befektetésekben rejlő többlet lehetőségeket. A KBC Equitas tapasztalatai szerint az ügyfelek tízszer több tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitnak, mint nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ).

Öt év, vagy 20 százalék

A TBSZ népszerű lett a lakossági megtakarítók körében, az értékpapír számlát nyitók több mint 30 százaléka a TBSZ számlát választja. Ezek a befektetők a megbízhatóságot, a stabilitást, és a hozzáférést, valamint az örökölhetőséget részesítik előnyben – hangsúlyozta Tordai Péter, Magyarország egyik vezető internetes brókertársasága, a KBC Equitas vezérigazgatója.

A TBSZ-hez képest a NYESZ több állami kedvezményt élvez, hiszen a lejáratkor nemcsak a 16 százalékos kamatadó alól mentesül a kifizetés, de a megtakarítás húsz százalékát adójóváírásként kapja meg a megtakarító. Ennek azonban ára van, egészen a nyugdíjba vonulásig benn kell tartani a pénzt a számlán. Ezzel szemben a TBSZ-en fialtatott pénz az ötödik év után – szintén kamatadó-mentesen – felvehető. Ha a megtakarítónak ez alatt mégis szüksége van az összegre, akkor a TBSZ-ről kivett pénz után csak a normál kamatadót kell megfizetnie, míg a NYESZ számláról kivett összeg után büntető kamat is esedékes.

Néhány ezer forint is elég

Már nem csak az öntudatos befektetők keresik a TBSZ-t, de az ügyfelek többsége akkor is szívesen létesít ilyen számlát, ha ajánljuk neki. Ha ugyanis valaki TBSZ-en takarít meg, nem járhat rosszabbul, mintha normál értékpapír számlára helyezte volna a pénzét, hiszen ha adómentes periódus előtt veszi fel a megtakarítást, akkor a normál értékpapírszámla adózási szabályaival szembesül – tette hozzá Tordai Péter. A tapasztalatok szerint a megtakarítók egy része a nagyobb rugalmasság miatt a NYESZ számlájáról áthelyezte befektetéseit TBSZ számlára.

Azoknak, akik felismerik az öngondoskodás jelentőségét, már 5-10 ezer forintos havi összeggel is érdemes nyugdíj célra megtakarítani, s ezen ügyfelek igényeinekk kielégítéséért nemcsak a bankok és a biztosítók, de az önkéntes nyugdíjpénztárak is versenybe szállnak – tette hozzá Tordai Péter.

Forrás: ecoline

Vissza
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART