2012.
május
21. 20:52

Túl sok gyógyszert szednek az idősek

Címkék:
gyógyszerek Az idősebbeknek egyre gyakrabban írnak fel több gyógyszert is egyszerre, melyek együttes alkalmazása mellékhatásokkal és romló egészségi állapottal járhat – derült ki egy a Cochrane Library oldalain megjelent cikkből.

A szükségtelen túlgyógyszerezés tehető felelőssé minden tizedik kórházi kezelésért – állítja a cikk szerzője, Susan M. Patterson, a belfasti Queen Egyetem munkatársa. Akadnak betegek, akik megfelelő módon szedik az idősödés során jelentkező többféle egészségügyi problémára felírt gyógyszereiket. Szép számmal vannak viszont olyanok is, akiknek az orvosa nyakló nélkül állítja ki a recepteket, nem csak az eredeti betegségre, de a gyógyszerek okozta mellékhatásokra is, sőt, a mellékhatásokra szedett szerek mellékhatásaira, és így tovább.

Egy számítógépes program segíthetne

“Tengernyi recept kerül ki az orvosoktól” – mondta el Patterson. „Ahelyett, hogy felülvizsgálnák a kiírt szer hatását és esetleg egy másikat javasolnának, felírnak egy újabbat a mellékhatásra is.” Patterson munkatársaival összegyűjtötte azokat a kutatásokat, melyek a gyógyszerfelírás csökkentésének lehetőségeivel foglalkoztak. Az egyik ilyen kutatás vizsgálta az elektronikus döntéstámogatási rendszer előnyeit. Ez egy számítógépes program, mely automatikusan áttekinti az orvos feljegyzéseit, és javaslatot tesz a terápia fejlesztésére és a hibalehetőségek kiküszöbölésére. Más kutatók a komplex kezelési intervenciók hatékonyságát vizsgálták, melyek a gyógyszeres terápia mellett tartalmaznak még egyéni tanácsadást, az alkalmazott gyógyszerek felülbírálását, csoportos oktatást és konzíliumot.

A gyógyszerészeket is be kellene vonni a folyamatba

Az eredményei szerint azok a módszerek működtek leginkább, ahol a gyógyszerészeket is bevonták a multidiszciplináris csapatba a problémamegoldás érdekében. Azt azonban még kérdéses, hogy a terápia átalakítása milyen hatást gyakorolt a betegek állapotára. “Nem tudunk eleget a folyamatról ahhoz, hogy bármelyiket is a legjobbnak nyilváníthassuk a szükségtelen gyógyszerhasználat csökkentésére. Ezen a területen van szükség további kutatásokra” – foglalta össze Patterson.

Forrás: Semmelweis Figyelő/Medipress

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART