2012.
április
15. 07:38

Túl sokat lélegzünk!

Címkék:
tüdő Lélegzünk, tehát élünk. Hiszen a légzés egyszerű oxigéncsere, az élet feltétele. De vajon jól lélegzünk-e? Miért, lehet rosszul is? - adódik a kérdés. És a felelet rá: igen. Olyannyira, hogy az emberek többsége rosszul lélegzik. Vagyis "túllélegzik".

"Lélegezz kevesebbet!" - ezt a jelszót fogalmazta meg annak idején Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor, miután saját magasvérnyomás-problémájával kapcsolatban folytatott kísérletet, és rájött, hogy a fokozott levegővétel az oka sok betegségnek. A túllégzés - a hiperventilláció - ugyanis szén-dioxid-veszteséget okoz, holott a szervezetnek bizonyos mennyiségű szén-dioxidra szüksége van a normális működéshez. Szén-dioxid-hiány következtében felborul a biokémiai egyensúly.

Buteyko egy több részből álló légzéstechnikai módszert dolgozott ki még a 80-as években, amelynek hatására a légzéstechnika, a rossz levegővételi szokások megváltoznak, és kialakul a helyes gyakorlat, amely több betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas. A professzor magyarországi követőjét, technikájának elsajátítóját és oktatóját, Varga-Szilágyi Gyula légzésterapeutát kérdezem: mi mindenre ajánlott ez a módszer?

- Elsősorban asztmára - válaszolja. - Az asztma ma egyre inkább terjedő civilizációs népbetegség. Az asztmások a szokásosnál is többet lélegeznek, szájon át veszik a levegőt, sőt roham idején gyakran levegő után kapkodnak. Ilyenkor csökken a tüdő szén-dioxidszintje, és ez a tüdő további összehúzódásához vezet. A hörgőtágító gyógyszerek is a légzés fokozását segítik elő, amivel hosszú távon súlyosbítják az asztmát. Magam 20 esztendeig voltam "gyakorló" asztmás. Ez alatt az idő alatt minden lehetséges gyógyszert és módszert kipróbáltam, eredménytelenül. Orvosom azt tanácsolta, békéljek meg ezzel a kórral, amely nem gyógyítható, együtt kell élni vele. Nem tudtam belenyugodni, kutakodásaim során bukkantam rá Buteyko módszerére, és elhatároztam, hogy kipróbálom. Nekem sikerült végleg megszabadultam ettől a szörnyű betegségtől. Akkor döntöttem el, hogy életem hátralévő részében segítek asztmában szenvedő embertársaimnak.

Külföldre utaztam, és megtanultam az ukrán professzor technikáját, vizsgát tettem, és jogosítványt szereztem arra, hogy átadjam másoknak a helyes légzés technikáját. Itthon létrehoztam a Buteyko Légzőközpontot, és néhány év alatt sok száz embert sikerült rávezetni a helyes légzésre, aminek következtében elhagyhatták gyógyszereiket, tünetmentessé váltak, meggyógyultak. Én nem gyógyítok, egy módszert adok át, amelynek segítségével a betegek önmagukat gyógyítják. Ma már terapeutákat is képezek, akik ugyancsak képesek a helyes légzéstechnika átadására.

- Szinte csoda, hogy egy egyszerű módszerrel meg lehet szabadulni ettől a súlyos kórtól.

- Csoda nem történik, egyszerű felismerésről van szó: asztmarohamkor a hörgők összeszűkülnek, ezért van a betegnek légszomja, a légzéscsökkenés hatására viszont megemelkedik a szervezet szén-dioxidszintje, több oxigén szabadul fel a vérben lévő hemoglobinból, jobb lesz a szervezet oxigénhasznosítása, minden belső folyamat javul, a keringés, az anyagcsere, a vérnyomás. Az oxigén és a szén-dioxid egyensúlya a szervezetben igen fontos, a lassú, óvatos, visszafogott lélegzés a gyógyulás kulcsa.

Lényegében egy korai, gyerekkori rossz beidegződést kell megszüntetni, hiszen emlékezzünk csak: mindig azt hallottuk, "lélegezz mélyen, jó nagyokat, hadd táguljon a tüdőd, hadd teljen meg levegővel". Rossz tanács volt. Az ukrán professzor jött rá, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz, és ma már egyre több követőre talál módszere, amit soha nem késő elkezdeni.

A teljes cikk itt olvasható!

Forrás: MTI/hazipatika.com

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART