2011.
április
09. 21:48

Túljelentkezés a nyugdíjas egyetemen

nyugdíjas egyetem A győri Széchenyi István Egyetem immár második szemeszterre hirdette meg a nyugdíjas egyetemet. Az érdeklődés nem maradt el, helyhiány miatt 800 jelentkező után létszámstopot kellett húzni. A legidősebb hallgató 93 éves.

A nyugdíjasok szabadegyetemének ötlete a győri Széchenyi István Egyetemtől indult egy évvel ezelőtt, idén már a Nyugat-Magyarországi Egyetem Soproni székhelyén is meghirdették a nyugdíjasok egyetemét – tudtuk meg Dr. Merényi Máriától, a Nyugat-Magyarországi Egyetem főtitkárától.

A főszervező és ötletgazda Dr. Wersényi György, a Széchenyi István Egyetem oktatója, érdeklődésünkre elmondta, minden második szerdán rendeznek előadást a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri karával, az Apáczai Csere János Karral közösen. A témák változatosak, hiszen a két egyetem karai külön-külön témaötleteket gyűjtenek össze, amelyek közül a szervezők kiválasztják, melyek lehetnek az idős hallgatók számára érdekesek. Nagyon nem lőhetnek mellé, ugyanis a rendezők egyike, a Pannon Nyugdíjas Szövetség előzetes felmérést végzett tagjai közt, milyen kérdések foglalkoztatják a tanulni vágyókat.

A leckekönyv és laptop sem hiányozhat

A tavaszi szemeszterben a győri témák többek között a népi növényismeret, a digitális tévéátállás, a termál és gyógyvizek pozitív hatásai, Győr építészeti problémái, a torinói lepel története, a magyar férfiak egészségügyével foglalkozó előadás szerepel. Sopronban pedig az időskor fejlődési feladatairól, a nyugdíjjal kapcsolatos adózási kérdésekről, az internetes kapcsolattartásról, valamint az ember szolgálatában álló erdőről lesz szó.

A hallgatók, ahogy illik, leckekönyvet kapnak, s előadásonként gyűjtik a pecséteket, a cél pedig nem a következő szemeszterre való beugró, vagy a summa cum laude, hanem egy veretes oklevél a rektor úr kezéből, s az összes előadáson részt vettek legszerencsésebbje egy laptopot is nyer. Míg a helyi, megyei napilap, a társszervező Kisalföld a toborzáson, beszámolókon kívül kvízjátékokat közöl s receptkönyveket sorsol ki.

Jó PR és figyelmesség

Dr. Wersényi György elmondta, a győri egyetem teljesen magára vállalta a finanszírozási költségeket, amelybe az előadók jelképes honoráriumától kezdve, a helyszín bérlésén át, a mentőszolgálat biztosításáig minden beletartozik. – A rektor úr nem tartja kidobott pénznek, ugyanis valójában ez egy jó befektetés, hiszen a nyugdíjasok elmondhatják pozitív tapasztalataikat az unokáiknak, valamint a megye nyugdíjasainak ez egy jó alkalom arra, hogy minőségi eseményen vegyenek részt, beszélgessenek, szellemileg aktívak maradhassanak. Továbbá talán elmegy a hírünk más városokba, s ezáltal pedig az ország egyre több nyugdíjasa részesülhet igényes szabadidő eltöltésben – mondja a főszervező. Az előadások vázlatai egyébként az egyetem honlapján elérhetőek.

1200 regisztrált nyugdíjas egyetemista

Dr. Merényi Mária, a soproni egyetem főtitkára érdeklődésünkre elmondta, felvetődött az ötlet, hogy Sopronban is megszervezik a nyugdíjas egyetemet, hiszen többen kisbuszt bérelve utaztak a tavalyi győri előadásokra. A soproni szemeszterre sem csak Sopronból, hanem vonzáskörzetéből, 40-45 kilométerről is jelentkeztek. Az egyetemi főtitkár elmondta, a regisztráció 435 fővel zárult le, s az első előadás kedden lesz.

A témákat itt is a karok oktatói javasolták, majd vitatták meg közösen. – A mi célunk is az, hogy nyissunk a társadalom különböző csoportjai felé, közelebb kerüljünk egymáshoz. Szeretnénk az egyetem körüli misztikumot is elhessegetni, hiszen a tudás mindenkié. Az élethosszig tartó tanulás, szellemi frissesség hozzájárul a hosszabb élethez is. Nem hiszem, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik. Épp ellenkezőleg! Persze nem tagadjuk, az unokák felé is talán jó reklám lesz – mondja bizakodóan a főtitkárasszony.

A soproni egyetem győri kara, az Apáczai Csere János kar dékánja, Dr. Cseh Sándor az előnyök közt kiemelte még, a rendezvények által a két egyetem együttműködése példaértékű. A tavalyi 500 lelkes hallgató száma idén 800-ra nőtt, így Győrben két etapban indulnak az előadások, délután kettőkor és négykor. A nyugdíjasok lelkesedése leginkább talán abban mutatkozik meg, hogy a szervezők elmondása szerint néhány óra alatt több százan regisztráltak.

„Nem úgy vagyunk, mint a fiatalok”

Bogdán Jánosné, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Soproni Nyugdíjas Egyletének vezetője, tíz éve ment nyugdíjba, a dékáni hivatal vezetője volt, most a szervezőknek a regisztrációban segít. A jelentkezők közül sokakat ismer, azt mondja, valamennyien nyitott, érdeklődő emberek, sokan az egyetemen dolgoztak valamilyen állásban, akár oktatóként, akár hivatalsegédként, akár portásként. Bogdán Jánosné mondja, maga is nagy érdeklődéssel vesz részt a szabadegyetemen. – Az ember érdeklődése nem szűnik meg azzal, hogy nyugdíjas lesz.

Nagyon sokan egyedül maradnak idős korukra: reggel misére, délután a temetőbe látogatnak ki, s ezen kívül a négy fal között élnek. Az egyedüllét miatt még inkább elidegenednek, ráadásul ebben a korban már nagyon nehéz új barátságokat kötni, társaságot szerezni. Nem úgy vagyunk, mint a fiatalok, hogy beülünk egy cukrászdába, s összeismerkedünk emberekkel. A szabadegyetem pedig egy nagyon jó alkalom a társalgásra is.

A szónok 93 éves

Hogy az idősek mennyire nem úgy vannak a dologgal, mint a fiatalok, azt a főszervező is megerősítette.

– Csillogó, feszülten figyelő szempárok, temérdek kérdés, kielégíthetetlen érdeklődés, túlzsúfolt termek – minden oktató álma, ráadásul a piacon is megismernek – teszi hozzá viccesen Wersényi. – A minap a piacon tojást vásároltam, mikor a hölgy megszólított: fiatalember, hát nem maga beszélt a digitális átállásról? – emlékezett vissza Dr. Wersényi György, aki azt is elmondta, a legidősebb hallgató egy 93 éves bácsi volt, aki tavaly, az utolsó előadáson kiállt a pódiumhoz négyszáz ember elé, és versbe foglalva mondott köszönetet. Az oktató az idei előadásokon is az első sorban látta a feszülten figyelő bácsit.

Jankovits György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke üdvözlendőnek tartja a kezdeményezést. – Csodálatos gesztus a felsőoktatási intézmények részéről! A családomból is járnak a győri szabadegyetemre és nagyon élvezik – lelkesedik az elnök.

Az ország nyugati csücskében rendezett nyugdíjas egyetem nem teljesen egyedülálló, úgy tudjuk, más hazai egyetem, többek között például a pécsi tudományegyetem, vagy a miskolci egyetem is tartott már korábban nyugdíjasok számára előadást.

Forrás: 168 óra

Vissza
2010.
február
05. 11:05

Egyetem kizárólag nyugdíjasoknak

Egyetem kizárólag nyugdíjasoknak Nyugdíjas egyetem nyílik jövő héten Győrött; programjai iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt, s jelzi, hogy az idősebb korosztály is igényli az új ismereteket a tudomány és az élet különféle területeiről.
Tovább
2010.
augusztus
12. 11:22

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok

Egyetemre járhatnak a portugál nyugdíjasok A kezdeményezéssel nem újabb álláskeresőkkel akarják gyarapítani a munkanélküliek egyébként is népes táborát. Olyan jelentkezőket várnak, akik egyáltalán nem sietnek az egyes szakok elvégzésével, és kulturálisan akarják tökéletesíteni már meglevő ismereteiket.
Tovább
2011.
április
01. 12:58

Hatalmas érdeklődéssel indult a Soproni Nyugdíjas Egyetem

Hatalmas érdeklődéssel indult a Soproni Nyugdíjas Egyetem A győri sikertörténet után a Nyugat-magyarországi Egyetem négy soproni kara és a Kisalföld megyei napilap helyi szerkesztősége szervezésében Sopronban is elindult a Nyugdíjasegyetem.
Tovább
2010.
március
09. 15:29

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok Vajon nyugdíjuk megőrzi-e vásárlóerejét? Uniós összehasonlításban hogyan értékelhető a magyar nyugdíjrendszer? Miért nincs Magyarországon kimondottan a nyugdíjasokhoz szóló média? Ezekről a kérdésekről is szó esett az Idősügyi Tanács szervezte képzések során.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART