2011.
április
15. 18:52

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

Címkék:
Árok Kornél A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtti Kossuth téren tartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek hét elején kezdődött akciósorozatával az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Árok Kornél a tűzoltók hivatásának, jogainak védelmében tartott tüntetésen azt mondta: már minden kedvezményt elvettek a tűzoltóktól, így a 13. havi munkabért, a bérkiegészítést, a túlóradíjat, csökkentették a cafetéria-juttatást, most pedig már az előre ledolgozott ötéves nyugdíj korkedvezményt akarják elvenni, miközben egy tíz éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltó fizetése nem éri el a 90 ezer forintot.

A HTFSZ elnökének közlése szerint sok tűzoltó, 8-10 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, bejelentette, leszerel és a civil életben keres megélhetést. Ha ez a távozás nagy számban történik, az egyre fiatalodó állományból eltűnik a szakmaiság, nem lesz, aki átadja tapasztalatait a kárhelyszíneken - tette hozzá. A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tüntetéssorozatához kapcsolódó akción a belügyminisztériumi tiltás ellenére több tucatnyian viseltek bevetési tűzoltó egyenruhát. Több transzparensre azt írták: "Nem érzezzük a megbecsülést"; "Engem ne mentsen 60 éves tűzoltó", illetve "A tűzoltó odamegy, ahonnan más menekül".

A színpad elé helyezett fekete színű, naranccsal megtöltött koporsóba egy tűzoltó egyenruhába öltöztetett bábot fektettek. A mécsesekkel körbevett "ravatal" elé egy táblára azt írták: "Életpálya = halálpálya".

A tűzoltó-tüntetés szervezői az eseményre meghívták a parlamenti pártok képviselőit, hogy ismertessék velük a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos álláspontjukat.

Az invitálásnak a Fidesz és a KDNP nem tett eleget.

Berta Szilvia (Jobbik) a fórumon az egész nyugdíjrendszert rossznak nevezte, de a reform során a rendvédelemben dolgozók számára megtartaná a korkedvezményes lehetőséget.

Dorosz Dávid (LMP) azt mondta, "baltával nem lehet reformot véghezvinni", és nem lehet úgy dönteni másokról, hogy az érdekelt felet nem hallgatják meg.

Árok Kornél megjegyezte, péntekre összehívták az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését, de az elmaradt. A bizottság LMP-s tagja, Dorosz Dávid szerint ez azért történt, mert az elnök, Kocsis Máté azt mondta, "nem tudta volna biztosítani a határozatképességet". Harangozó Tamás úgy vélte, azért napolták el keddre az ülést, mert "a kormány fel akarja mérni, a rendvédelmisek mekkora erőt képviselnek a szombati tüntetésükön".

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák és börtönőrök tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót. Szombaton közösen tüntetnek, a Hősök terétől vonulnak a Parlamenttel szemközti Alkotmány utcába, ahol várakozásaik szerint "minden idők legnagyobb" rendvédelmi tüntetését tarthatják.

Forrás: ma.hu

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
április
09. 21:26

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz, de a legsúlyosabban a magyar katonákat érinti - hangsúlyozta Emmanuel Jacob, az Euromil (Katonaszövetségek Európai Szervezete) elnöke.
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
2011.
március
28. 09:41

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is Demonstrációs bizottságot alakított a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének hét tagszervezete. Tüntetésre készülnek a rendvédelmiek a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszer várható eltörlése miatt, a Charta április 19-én tiltakozik az új alkotmány miatt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART