2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Címkék:
ítélkezés A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.

A Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményben az áll, hogy feloldhatatlan működési zavarokhoz vezethet a mintegy 300 bíró - közöttük a hivatásrend legtöbb tapasztalattal rendelkező szakmai tekintélye - egy éven belül történő nyugdíjaztatása.

A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége arra kéri a döntéshozókat, hogy a célokat és társadalmi hatásokat ismét áttekintve, fontolják meg az előterjesztés helyességét, hiszen az igazságszolgáltatás zavartalan működése, ennek keretében a kormányzati programban is kiemelt szerephez jutó eljárás-gyorsítás, minden állampolgár elsőrendű érdeke.

Forrás: BorsodOnline

Vissza
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
2011.
április
07. 06:24

Korhatárok, összegek, módszerek - Minden a nyugdíjról

Korhatárok, összegek, módszerek - Minden a nyugdíjról Költséges és fájdalmas átalakításokra készülnek az európai kormányok: amire a demográfusok és közgazdászok már évek óta figyelmeztetnek lassan a makrogazdasági számokban is egyre nagyobb nyomot hagy.
Tovább
2011.
április
02. 15:46

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra A jelenlegi hetvenéves bírói nyugdíjkorhatárt az általános nyugdíjkorhatárhoz, 62 évhez igazítanák. Jövőre így több, az előző rendszerben is aktív szakembert küldhetnének nyugdíjba. Ugyancsak felvetődött kormánypárti körökben az a lehetőség, hogy minden bírói státust újrapályáztatnának. A szakmai felháborodás előre kódolt lehet ezekkel a lépésekkel. Ez történt ugyanis az igazságszolgáltatási reformokon átesett több kelet-európai országban is. A múlttal való szakítás jegyében az immár demokratikusan választott törvényhozás Szerbiában 2009 decemberében hajtotta végre a bírák és ügyészek újraválasztását.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART