2011.
április
04. 07:21

Új alkotmány: a nyugdíjasok járnak rosszul?

Címkék:
Szanyi Tibor Az új alkotmány legnagyobb kárvallottjai a nyugdíjasok, miközben már a kormány korábbi rendelkezései is ellehetetlenítették az időseket - állítja Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja. Lendvai Ildikó szerint a kormány a tb-nyugdíjat is államosítani akarja.

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő szerint az idősekkel szembeni "kormányzati gyűlöletbeszéd" alapozta meg azt a politikát, amely a gyógyszerekhez való hozzájutást ellehetetleníti, illetve a nyugdíjak "elpárologtatásával" lényegében a nyugdíjasok létét is ellehetetleníti.

Szanyi emlékeztetett: a Fidesz április 18-án készül elfogadni azt az alapokmányt, amellyel az országot "egy soha nem látott kényszerpályára" akarja vinni. Ezen a napon az MSZP "részországgyűlést" tart Budapest belvárosában, hogy kifejezze a tiltakozását az új alkotmány ellen - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy áprilisban sok megmozdulás lesz, többi között a szakszervezetek rendeznek tüntetést, és az MSZP is több demonstrációra készül.

Lendvai: a kormány a tb-nyugdíjat is államosítani akarja

Lendvai Ildikó szerint a készülő alaptörvény már nem csak a politikáról szól, hanem beleszól az emberek mindennapjaiba is. Kifogásolta, hogy a tervezet szerint nem jár állampolgári jogon öregségi ellátás, egy olyan időszakban, amikor egyre többen kerülnek ki a munkából önhibájukon kívül és nem tudják megszerezni a nyugdíjhoz szükséges időt. Eddig ezek az emberek is kaptak bizonyos ellátást, ez most megszűnik - tette hozzá.

A politikus azt is kifogásolta, hogy az új alkotmányszövegben nincs benne a társadalombiztosítás szó - ez szerinte azt jelenti, hogy a magánnyugdíj-pénztári vagyon után a társadalombiztosítás nyugdíjkasszáját is államosítani akarja a kormány. Eddig úgy volt, hogy azért kaptunk nyugdíjat, mert megdolgoztunk érte és befizettük, mostantól csak állami nyugdíjrendszer van, az állam pedig kénye-kedve szerint határozhatja meg, mennyit ad, legfeljebb a gyerek kötelessége lesz gondoskodni szüleiről - mondta. Lendvai Ildikó közölte, a tervezet ráadásul nem megélhetéshez szükséges ellátást, hanem törvényben meghatározott támogatást biztosítana. Az ellátás kapcsán azt is megjegyezte, hogy a készülő alaptörvény szerint érdemesség alapján megvonható lesz a támogatás, valamennyi ellátásnál az állam döntheti el, hogy alkalmas-e az illető a támogatásra.

Forrás: mszp.hu

Vissza
2011.
március
09. 12:34

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten Április 9-én nemzetközi szakszervezeti demonstrációt tartanak Budapesten, amely elsősorban a magyar nyugdíjak megvédését tűzi zászlajára - jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2011.
január
30. 16:32

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert Egy nap sincs hátra a magánnyugdíj nyilatkozatok leadására. Az viszont már most látszik, hogy a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert - mondta vasárnap Budapesten Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.
Tovább
2011.
február
07. 06:53

MSZP: Átgondolatlan volt a nyugdíjrendszer átalakítása

MSZP: Átgondolatlan volt a nyugdíjrendszer átalakítása Az MSZP szerint Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott elismerte: ad hoc módon államosították a magánnyugdíjpénztárakat és még nem tudják, hogyan akarják átalakítani a nyugdíjrendszert.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART