2011.
augusztus
16. 10:37

Új állást öt éven belül

Címkék:
munkamegbeszélés A magyar munkavállalók közel kétharmada azzal számol, hogy a következő öt évben változtat karrierjén - derül ki a Kelly Services felméréséből.

A munkahelyváltás kérdését fókuszba helyező felmérés válaszadóinak 35 százaléka úgy nyilatkozott, hogy többet szeretne keresni, ezért tartja elképzelhetőnek, hogy idővel másik állást keres. A megkérdezettek 25 százaléka a személyes érdeklődés megváltozását, 19 százalék pedig a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésének igényét jelölte meg főbb okként - derül ki munkaerő-toborzással és kiválasztással is foglalkozó Kelly Services felméréséből, melyhez 30 ország 97 ezer munkavállalójának véleményét összegezték, köztük több mint 7300 magyar megkérdezettét.

„A korábbi generációk számára a karrierváltás egyfajta krízishelyzetet jelentett volna, napjainkban ezt a trend inkább a különböző szakmák, ismeretek és készségek keresettségében, illetve a munkavállalók személyes érdeklődési körében bekövetkező változások leképeződése” – mondta Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója.

A váltás kérdésével a kiskereskedelemben, vendéglátásban illetve ügyfélszolgálati területen dolgozók szembesülhetnek a legnagyobb valószínűséggel a felmérés adatai szerint. A szakmai előmenetel legfontosabb eleme a válaszadók 77 százaléka szerint a tapasztalat, míg 18 százalék szerint a végzettség. A megkérdezettek 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az álláskeresés során egy ember tehetségét és munkára való alkalmasságát szakmai tapasztalatai jelzik a legjobban; ezután következik az interjún nyújtott teljesítmény (26 százalék szerint), a munkáltatói referenciák (9 százalék szerint) majd a végzettség (8 százalék vélte így).

Vezetők szeretnénk lenni

A válaszadók 56 százaléka állította: törekszik rá, hogy vezető beosztásba kerüljön, 38 százalékuk nem vágyott erre, 6 százalék pedig bizonytalan volt. Azok közül, akik nem vágytak vezető poszt betöltésére, 33 százalék úgy nyilatkozott, hogy nincsenek ambíciói, 29 százalékuk úgy gondolta, hogy nem bírná az ezzel járó nyomást illetve stresszt, 17 százalék attól félt, hogy a pozíció kihatna a munka és a magánélet egyensúlyára, míg 13 százalék úgy érezte, hogy nem szerezte meg a szükséges végzettséget vagy készséget.

„Egyre gyakrabban fordul elő, hogy akár szakmai, akár magánéleti okokból a dolgozók egy időre kilépnek a munkaerőpiacról, majd ismét megjelennek ott. A munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt alkalmazkodniuk kell az új helyzethez, ahol a folyamatos, megszakítások nélküli karrier lassan kivételnek számít” – tette hozzá Jónás Anikó.

Forrás HVG

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART