2012.
február
10. 22:37

Új áram- és gázórákat szereltetne föl a KDNP

Címkék:
gáz Rövidesen benyújtja az előrefizetős, kártyás áram-, és gázmérőórákról szóló törvényjavaslatát a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), amivel álláspontjuk szerint megakadályozható lenne a további hátralékok felhalmozása.

A KDNP pénteki frakcióülésen értékelték a képviselőcsoport munkáját, áttekintették a kormány jogalkotási tervét és felkészültek a tavaszi jogalkotási időszakra - mondta el Harrach Péter a kisebbik kormánypárt egri külön tanácskozása után az MTI-nek. Az elkövetkező időszak jogalkotásából az új Polgári törvénykönyv és a Büntetőtörvénykönyv megalkotását emelte ki a frakcióvezető. Mint hangsúlyozta: ezek hosszú évekre meghatározzák a jogi környezetet. Fontosnak nevezte még az Országgyűlés tavaszi ülésszakán tárgyalandó javaslatok közül a hungarikumokról szóló törvényt, valamint társasházakat érintő módosításokat is.

A KDNP-nek lesznek saját kezdeményezései - jelezte, példaként az előrefizetős, kártyás áram-, és gázmérőórákról szóló indítványt említette. Ezt rövidesen benyújtják az Országgyűlésnek, még némi egyeztetésre van szükség a piaci szereplőkkel a gyakorlati alkalmazásról. A KDNP javaslata alapján minden olyan fogyasztónál, aki hatvan napon túli hátralékba kerül, a szolgáltató kártyás mérőóra felszerelésére lenne kötelezve. Ezzel szerintük megakadályozható lenne a további hátralékok felhalmozása, viszont az életveszélyes helyzetek is elkerülhetők lennének. Ha szükség van a fogyasztásra, ezeket az órákat nagyon egyszerűen fel lehet tölteni, a működtetés az önkormányzatok támogatási rendszerébe is könnyen beilleszthető. A javaslat másik eleme, hogy a hátralékosok minden befizetésének húsz százaléka az adósság törlesztésére fordítódik. A mérőórák úgy működnének, hogy ötezer forintnyi feltöltésből négyezer forint felhasználható lenne, míg ezer forint a fennálló adósságot törleszti.

Forrás: MTI/Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART